Hlavní obsah

Vrtulník zachránil v Beskydech dva promrzlé turisty se psy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOŠNOV

Armádní vrtulník z přerovské základny musel v sobotu zachránit dva promrzlé turisty z Frýdku Místku, kteří se vydali do Beskyd na túru. Zcela vyčerpaní volali odpoledne o pomoc Horskou službu. Z letiště v Mošnově byli oba převezeni do nemocnice.

Foto: PČR Kutná Hora

Z auta moc nezbylo

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý muž a o šestnáct let mladší žena se vydali pěšky do okolí hory Smrk, přestože Horská služba už od úterý nedoporučuje se vydávat na hřebenové túry. Přitom nebyli ani adekvátně oblečeni. "Šlo o obrovský hazard, muž neměl ani rukavice, pohybovali se v terénu mimo značené stezky, kde se bořili po pás do sněhu, a to při teplotách kolem patnácti stupňů pod nulou. Vůbec nechápu, proč se do těchto míst vydali", uvedl v tiskové zprávě náčelník Horské služby ČR Radim Pavlica.

Vyčerpaná dvojice, která byla v horách osm hodin, zavolala z mobilního telefonu tísňovou linku Horské služby. Kvůli nepřístupnému terénu požádali horští záchranáři o pomoc armádu. Posádka vojenského vrtulníku z Přerova po hodině dvojici našla. Terén jí však neumožňoval přistát, a tak záchranáři museli pro vyčerpanou a promrzlou dvojici slanit a z podvěsu ji dopravit na palubu vrtulníku.

Situaci ještě komplikovali dva psi, které měla dvojice s sebou uvedl pro Novinky mluvčí Horské služby  Jan Slánský: "Zcela vyčerpaní byli i oba vlčáci, které jsme také naložili do vrtulníku. Než si je vyzvednou jejich majitelé, které odvezla záchranka do nemocnice, protože byli zcela promrzlí, stará se o nich správa letiště."

Reklama

Výběr článků

Načítám