Hlavní obsah

V lavině v Krkonoších zahynul 17letý hoch

Právo, Novinky, ok, kub, jap, pra
Krkonoše
Aktualizováno

V Obřím dole v Krkonoších se v pondělí odpoledne utrhla lavina, která zavalila dva skialpinisty. Jeden, 17letý, zemřel, druhý, 45letý, byl vážně zraněn. Podle Správy KRNAP se pohybovali v zakázané zóně hor mimo turistické a lyžařské trasy.

Foto: Česká televize ČT24

V Krkonoších se utrhla lavina, jeden skialpinista je po smrti

Článek

Záchranáři zasahovali s vrtulníkem v oblasti Úpské rokle. Podle mluvčího záchranky Ivo Nováka si jeden skialpinista přivolal pomoc sám. Po krátké pátrací akci byl muž nalezen.

„V průběhu jeho transportu vyšlo najevo, že s ním byl ještě jeden skialpinista. Toho lokalizovali záchranáři horské služby a po jeho vyhrabání jsme bohužel museli konstatovat, že utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ uvedl Novák.

Druhého muže záchranáři transportovali vrtulníkem do liberecké nemocnice. „Utrpěl četné pohmožděniny, otřes mozku, zlomeniny končetin a byl silně podchlazený,“ upřesnil Novák.

Zasypaného skialpinistu vyprostilo záchranné družstvo zhruba hodinu po pádu laviny v dolní části Obřího dolu v hloubce metr dvacet pod sněhem.

V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

Krimi

Na pomoc přiletěl vrtulník z Liberce. „Letěl tam náš vrtulník jako výpomoc, dostali jsme informaci o dvou zraněných lidech, kteří byli vyproštěni,” řekl mluvčí liberecké záchranky Michal Georgiev.

Pád laviny následně potvrdila policie i horská služba. „Lavina spadla před 13. hodinou ve velmi nepřístupném terénu. Bohužel jeden člověk zemřel, druhý byl převezen do nemocnice. Více informací zatím nebudeme zveřejňovat,“ řekla Novinkám mluvčí policie Iva Kormošová.

Událost nahlásil přeživší skialpinista, jenž kvůli zranění a patrně šoku nedokázal v telefonátu srozumitelně popsat, co se vlastně stalo. Záchranáři měli podezření, že Obřím dolem sjíždělo víc skialpinistů. „To se naštěstí na devadesát devět procent nepotvrdilo,“ řekl k případu lavinový preventista Horské služby Krkonoše Pavel Cinger.

Podle něj jsou vrstvy sněhu v lavinových katastrech nyní velmi nestabilní. Uvolnit nastartovanou lavinu na strmých svazích může i poměrně nízký impuls. „Existuje reálné nebezpečí tzv. deskových lavin, kdy nehrozí ani tak množství navátého sněhu, jako spíš nestabilita jednotlivých sněhových vrstev, které se vytvořily vlivem dlouhodobějších mrazů,“ doplnil Cinger.

Turisté stoupali na Sněžku půlmetrovými závějemi v teniskách a teplácích, málem umrzli

Krimi

Skialpinisté se pohybovali v zakázané zóně Krkonošského národního parku (KRNAP), kde není žádná z oficiálních turistických ani lyžařských tras. „Zkrátka tam neměli co dělat,“ podotkl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Záchranáři muže objevili díky signálu lavinového vyhledávače. Lavina měla podle Cingera šířku šedesát metrů, délku téměř půl kilometru a výšku v nejvyšším bodě až půldruhého metru. Záchranná družstva postupovala zespoda a zezdola proti sobě. Zásah v metrové sněhové pokrývce byl náročný už kvůli terénu, navíc ho provázel dvanáctistupňový mráz.

Lavina, schopná letět několikasetkilometrovou rychlostí, v Krkonoších naposledy zabíjela začátkem února 2015, kdy v Malé studniční jámě nad Obřím dolem zahynul 28letý skialpinista.

V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

Krimi

Koncem roku 2008 zabila lavina v místě zvaném Červinkova mulda při druhém stupni lavinového nebezpečí mladou účastnici skialpinistického výletu.

Oblíbená skialpinistická trasa vede Modrým dolem, který ve stejném roce zdevastovala obří lavina, jež o fous minula chatu Děvín s dvanácti studenty. Jenom v Modrém dole už laviny pohřbily osm lidí včetně stavitele první lanovky na Sněžku Štěpána Šilhavého.

Krkonoše ročně pustí okolo pětadvaceti větších lavin. Zázrakem, vzhledem k nynější frekvenci turistů v lavinových katastrech, ještě nedošlo k větší tragédii. Podobné jako v březnu 1968, kdy v polském Bialym Jaru zahynulo pod lavinou devatenáct lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám