Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil Kellovskému šestileté vězení

Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Případ havířovského podnikatele Petra Kellovského obžalovaného z mnohamiliónových daňových úniků se vrací zpět do rukou krajských soudců. Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek zrušil rozsudek, podle kterého měl jít na šest let do vězení.

Foto: Jiří Smutný

Křižovatka u Mahenova divadla

Článek

"Jsem spokojen," reagoval při odchodu ze soudní síně bez dalšího komentáře Kellovský, který čelí i obvinění z pokusu o téměř miliardový podvod ve švýcarské pobočce Deutsche Bank.

Podle obžaloby měl bývalý lékař Kellovský připravit stát o 5,7 miliónu korun tím, že v daňovém přiznání za rok 1994 vědomě nezahrnul část výnosu z prodeje vybavení a technického zhodnocení budovy v Tomášské ulici v Praze ostravské firmě Pragisil (nyní je v likvidaci). Budovu později odkoupil další kontroverzní podnikatel Radim Masný.

Kellovský, který za kupní cenu 18,7 miliónu korun na kupujícího převedl pouze gastronomické zařízení provozovny a nábytek, přičemž nedoložil žádné doklady k prodeji technického zhodnocení budovy v hodnotě 13 miliónů korun, vinu odmítl a hájil se mj. tím, že daňové problematice nerozumí. Na všechno prý měl odborníky.

Můžou za to podřízení

Vrchní soud tyto jeho argumenty akceptoval. "Krajský soud ve svém hodnocení důkazů převzal závěry z řízení daňového. To ale stojí na zcela jiných principech než řízení trestní," vysvětlil soudce Kaderka a dodal, že soud by Kellovskému musel dokázat, že o pochybení svých zaměstnanců, resp. podřízených věděl a s jejich postupem souhlasil.

"Vzhledem k dosavadním svědeckým výpovědím je však otázkou, zda se to podaří," dodal Kaderka. "Pokud by princip uplatněný krajským soudem měl skutečně platit, majitelé, či šéfové firem by se mohli oběsit. Byli by totiž zcela v rukou svých účetních a daňových poradců," řekl k tomu jeden ze tří Kellovského obhájců Tomáš Sokol.

Šeky za miliardu

Kellovský, po němž pátral Interpol, je také spolu s dalšími sedmi lidmi stíhán kvůli tomu, že si společně opatřili falešné šeky v hodnotě bezmála jedné miliardy korun a chtěli je zpeněžit ve Švýcarsku. Všechny jeho komplice policie zatkla loni na počátku léta, Kellovský se však několik měsíců skrýval.

Policejní zásahová jednotka ho nakonec 5. zaří zatkla na chatě nedaleko Žermanické přehrady, kde ho ukrýval bývalý policista Jiří Vidmoch. Ten byl již loni odsouzen za nadržování k trestu jednoho roku odnětí svobody, podmíněně odloženému na dobu pěti let.

Většina zadržených, kteří jsou s Kellovským obviněni z pokusu o největší finanční podvod v dějinách české kriminalistiky, již vazební cely opustila, spolu s Kellovským už zůstávají ve vazbě pouze dva obvinění. K tomuto případu se Kellovského advokát Sokol ve čvrtek odmítl vyjádřit. "Moc o tom zatím nevím. Agendu této kauzy teprve začínám přebírat," uvedl Sokol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám