Hlavní obsah

Vrchní soud snížil tresty za brutální vraždu důchodce

– Olomouc

Za brutální vraždu seniora na Zlínsku uložil v úterý olomoucký vrchní soud Maroši Straňákovi ze Slovenska 24,5 roku a Davidu Šimonovi 20,5 roku vězení. Původní tresty odvolací soud oběma mužům snížil o půl roku. Případem se soudy zabývají již druhým rokem, vrchní soud jej měl na stole už potřetí. Muži vinu popírali.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maroš Straňák a David Šimon (vpravo) u jednoho z předchozích soudů.

Článek

Vyšetřování vraždy ztížilo to, že se na násilnou smrt seniora přišlo se zpožděním. Muži podle obžaloby přepadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Senior zemřel trýznivou smrtí.

Muže opakovaně surově napadali, škrtili jej, bili po celém těle, kopali do něj. Podle znalců mu zasadili desítky ran i do hlavy. Důchodce utrpěl rozsáhlé zlomeniny lebky a otok mozku. Na místě zemřel. Mladíci si z domu údajně odnesli asi 3000 korun a šperky v hodnotě asi 14 tisíc korun.

Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů. Vrchní soud v Olomouci ale vyhověl odvolání státního zástupce a případ vrátil do Zlína. Tamní soud poté, co se objevily nové důkazy v podobě výpovědí spoluvězňů, jimž se Straňák údajně ve vazbě s vraždou svěřil, vynesl odsuzující rozsudek.

V březnu však odvolací soud kauzu vrátil podruhé a krajský soud znovu vynesl stejný rozsudek. Vrchní soud v úterý doplnil dokazování, vyslechl znalce a upřesnil dobu úmrtí muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám