Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil Stodolovým doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze potvrdil manželům Stodolovým za brutální loupežné vraždy důchodců doživotní tresty. Nejpřísnější možný trest dostali manželé Jaroslav a Dana Stodolovi (37, 33) již v dubnu u královéhradeckého krajského soudu. Zbytek života tak stráví ve věznici se zvýšenou ostrahou. Stodolová je teprve druhou ženou, která si u nás odpyká doživotí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ukázka dopravy tonoucího, který je v bezvědomí, na břeh.

Článek

Jak dříve zdůvodnil rozsudek královehradecký soud, možnost jejich resocializace je prakticky nulová. Své oběti navíc podrobovali zvláště vysokému trýznivému utrpení.

Manželský pár se zpovídal celkem z 21 trestných činů. Nejzávažnější jsou však obvinění z osmi vražd a dvou pokusů o ně. Stodolovi si vybírali oběti především mezi staršími a osamělými lidmi v malých obcích.

Do jejich domů se často vloudili pod nějakou záminkou. Oběť pak týrali tak dlouho, dokud jim nevydala peníze. Většinou se nejednalo o nijak vysoké částky, přesto pro ně manželé vraždili.

Za šlendrián nebude nikdo potrestán

Případ provázela neuvěřitelně laxní práce policie. Ta případy vražd klidně uzavírala jako sebevraždy. Kutnohorská žalobkyně Helena Jelínková, která je spjata s aférou neodhalených vražd později připsaných manželům Stodolovým, v červenci rezignovala na funkci. Specialistka na vyšetřování nehod, požárů a výbuchů byla v důchodovém věku a na okresním zastupitelství přesluhovala.

Za aféru osmi neodhalených vražd tak nebude vůbec nikdo potrestán. I když žalobkyni v květnu kárný senát pražského vrchního soudu uložil za pochybení důtku, její odvolání proti trestu se nebude u Nevyššího soudu vůbec projednávat, neboť odchází z funkce.

Podle kárné žaloby přes řadu podezřelých okolností nevěnovala patřičnou pozornost případu smrti pětasedmdesátiletého Stanislava Šandy. Později se ukázalo, že byl první obětí série osmi loupežných vražd, největší v historii české kriminalistiky.

Potrestání za nedbalé vyšetřování a vedení případu unikli i policisté, kteří na vraždách, maskovaných jako sebevraždy, pracovali. Státní zastupitelství totiž u čtyř bývalých vedoucích policistů z Kutné Hory zastavilo trestní stíhání a potrestáni byli pouze v rámci kárného řízení. [celá zpráva]

Série vražd manželů Stodolových

16. listopadu 2001 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Stanislav Šanda (75). Důchodce bydlel ve statku sousedícím s domem obou manželů. Jeho tělo bylo nalezeno v požářišti, podle policie zemřel bez cizího zavinění.

28. listopadu 2001 - Růžena Skohoutilová (68) byla zavražděna rovněž ve Slavošově na Kutnohorsku. Ženu příbuzní delší dobu pohřešovali, v květnu 2002 její tělo vykopal náhodou na zahradě její zeť. Policie z vraždy původně obvinila dva Ukrajince a dva Čechy, ti poté strávili několik měsíců ve vazbě.

30. července 2002 - V Měchonicích na Kutnohorsku byli nalezeni mrtví manželé Antonín a Marie Královi (66, 62). Policie jejich smrt vyšetřovala původně jako sebevraždu, podle lékařského posudku se měli otrávit plynem.

Mezi 15. až 17. srpnem 2002 - V Kardašově Řečici na Jindřichohradecku byla zavražděna Marie Čondlová (78). Tuto vraždu měla podle policie spáchat pouze Stodolová.

Mezi 27. a 30. říjnem 2002 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Josef Malina (81). Jeho smrt policie nejprve považovala za sebevraždu, protože ho našla na půdě vedle povalené stoličky a s telefonní šňůrou kolem krku.

1. prosince 2002 - V Brněnci na Svitavsku byly nalezeny zavražděné sestry Helena Cerháková (52) a Dagmar Weissová (62). 92letá matka útok přežila. Stodolovi se do Brněnce přistěhovali krátce před svým činem a byli mezi podezřelými.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Stodolovi jsou podezřelí z deváté vraždy

Manželé Jaroslav a Dana Stodolovi jsou podezřelí z další, v pořadí již deváté, dokonané vraždy. Měli ji před dvěma lety spáchat v Praze 7 Tróji v Podhoří...

Výběr článků

Načítám