Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil muži 17 let za ubití bezdomovce

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 17 let za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci padesátiletého Zdeňka Zahradníka za to, že loni v březnu brutálně ubil svého známého bezdomovce. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, proti němuž se obžalovaný odvolal. Ten se zároveň musí podrobit zabezpečovací detenci.

BEZ KOMENTÁŘE: Zdeněk Zahradník u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Zahradník se u soudu domáhal zproštění obžaloby. Nebylo podle něj prokázáno, že by se právě on dopustil bez důvodných pochybností žalovaného jednání.

Tvrdil, že si na nic nepamatuje. Argumentoval tím, že byl opilý a pod prášky, které mu dal známý cestou ze záchytky, odkud byli oba v osudný den propuštěni. Připustil sice, že poškozeného mohl zabít, ale rovněž řekl, že si myslí, že vraždit nemohl. Prý byl v takovém stavu, že by na to neměl ani sílu.

Vrchní soud však stejně jako předtím krajský jeho obhajobu neakceptoval. „Krajský soud řádně provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Obžalovaný se v podstatě přiznal. Později sice doznání vzal zpět, ale to nestojí izolovaně, ale v kontextu dalších důkazů. O jeho vině není pochyb,“ vysvětlil soudce Vladimír Hendrych.

Bil ho trubkou

Zahradník loni v březnu na pozemku, kde bydlel ve své maringotce, v silné opilosti na známého zaútočil pěstmi, kopanci, také po něm dupal a několikrát ho udeřil azbestovou komínovou trubkou. Způsobil mu při tom mnohačetná zranění, mimo jiné zlomeniny lebky, čelisti, krčních obratlů a žeber. Nešťastník musel podle žalobce v důsledku délky a intenzity útoku zažívat značnou až nesnesitelnou bolest a psychické utrpení.

Obžalovaný bezvládné tělo našel na druhý den poté, co se probudil, na cestě před maringotkou. Nejprve se poškozeného pokoušel prý oživit, a když to nešlo, zpanikařil a několikrát ho udeřil azbestovou trubkou. Nakonec ho naložil na dvoukolák, za maringotkou mrtvolu vyklopil a přikryl ji plechy. Za další tři dny řekl pracovnici charity, že má na zahradě mrtvolu, ať zavolá policii. Na místě pak na muže zákona počkal.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Zahradník u olomouckého krajského soudu.

Podobného jednání se obžalovaný dopustil i v červenci 2016, kdy v bezprostřední blízkosti budovy olomouckého vrchního soudu napadl jiného bezdomovce. Tehdy muže několikrát velkou intenzitou kopl, přičemž útoky směřovaly na krk a hlavu. V jednom případě na svoji oběť i dupnul. Napadený měl však štěstí a přežil.

Pomohlo mu i to, že útočníka zpacifikoval náhodný kolemjdoucí. Za pokus těžkého ublížení na zdraví Zahradníkovi hrozilo pět až 12 let. Jiný senát stejného soudu byl vůči němu tehdy shovívavý a uložil mu jen podmínku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám