Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil matce 13,5 roku za vraždu vlastního syna

Právo, Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 13,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci Lucii Marečkovou (22) z Ostravy za vraždu vlastního syna, maskovanou jako nešťastnou náhodu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 2. září, proti kterému se odvolala obžalovaná i státní zástupce.

Foto: Daniel Šeiner

Ocenění: Osobnost roku Ústeckého kraje 2016

Článek

Malému Vojtíškovi zbýval pouhý týden do prvních narozenin, když ho dvaadvacetiletá Lucie Marečková loni v době silvestrovských oslav uškrtila šňůrou od tepláků.  Podle Vrchního soudu o její vině není pochyb, přestože motiv zločinu v ostravském Domově pro matky s dětmi v Budečské ulici nebyl stoprocentně prokázán.

Matka od počátku tvrdila, že se chlapec v pokoji domova oběsil na šňůrce od žaluzií. "Dala jsem Vojtíškovi do ruky rohlík, postavila jsem vodu na čaj a šla pro prádlo. Když jsem se vrátila, ležel na zemi a měl kolem krku omotanou šňůru. Vyprostila jsem ho a běžela pro pomoc," popsala už dříve svou verzi Marečková, která se u vrchního soudu dožadovala zproštění obžaloby, případně vrácení věci ke krajskému soudu za účelem doplnění důkazů.

"Chtěla bych na detektor lži, který by potvrdil, že jsem syna nezabila. Jsem nevinná," uvedla se slzami v očích Marečková. Její obhájce Josef Janič pak argumentoval i tím, že byla velmi dobrou matkou a žádné agresívní jednání vůči dítěti se neobjevilo.

"Nebyl žádný důvod, proč by chlapce měla zavraždit. Motiv prostě schází," konstatoval Janič. Znalci však argumenty Marečkové vyloučili. "Rýha na krku byla jednoduchá, vodorovná a uzavřená. To zcela vyvrací verzi, že by se dítě náhodně uškrtilo samo, protože by se snažilo vyprostit. Navíc nemohlo v takovém případě ležet v poloze, kterou matka uváděla," shrnul závěry znalců předseda senátu olomouckého vrchního soudu Jaroslav Zbožínek.

"Nechtěné dítě se pro Marečkovou mohlo stát překážkou na její další cestě životem. Několik měsíců před tragédií si totiž našla novou známost a z domova často chodila na večerní vycházky. K vraždě navíc došlo na Silvestra, který je symbolem konce něčeho starého a začátku nového," citoval Zbožínek z dokumentace uložené v soudním spisu.

"Krajský soud provedl všechny důkazy a vyhodnotil je obšírně v konfrontaci s obhajobou obžalované tak, že tvoří ucelený řetězec dokazující její vinu. Z posudků znalců jednoznačně vyplývá, že Marečková nemluvila pravdu," uvedl ve zdůvodnění verdiktu olomouckého vrchního soudu Zbožínek.

Zároveň vysvětlil, proč nevyhověl žalobkyni, která požadovala patnáctileté vězení. "Jde sice o čin zvláště zavrženíhodný, ale trest považujeme za odpovídající, mimo jiné i s ohledem na možnou resocializaci obžalované a její nízký věk," konstatoval Zbožínek.

"Poté, co obdržíme písemné vyhotovení dnešního rozhodnutí, zvážíme, zda podáme dovolání k Nejvyššímu soudu," reagoval Janič, zatímco státní zástupkyně Jarmila Večeřová to odmítla. "Verdikt vrchního soudu respektuji. Dovolání nepodám," řekla Večeřová.

Rodiče Marečkové, kteří se jednání zúčastnili, se nevyjádřili. "Nezlobte se, nic vám neřeknu," hlesla při odchodu ze soudní budovy matka Drahomíra Marečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám