Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 14 let za vraždu majitele hotelu

Právo, Novinky, Petr Marek
OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci potvrdil čtrnáctiletý trest vězení Vratislavu Poláchovi, který v listopadu 2003 zavraždil majitele Sporthotelu Kurzovní v Jeseníkách Jiřího Jurčíka. Polách vinu popírá, s odvoláním ale neuspěl.

Foto: Tomáš Škoda
Článek

V říjnu 2004 si Polách vyslechl verdikt Krajského soudu v Ostravě, který ho poslal na čtrnáct let do vězení za brutální vraždu. Odvolal se, ale neuspěl.

Vrchní soud jeho argumenty neakceptoval. "V každé jeho větě lze najít zcela zásadní nelogičnost," řekl ve zdůvodnění rozsudku, proti kterému už není možný řádný opravný prostředek, předseda senátu olomouckého VS Vladimír Kaderka s tím, že krajský soud provedl všechny důkazy, přičemž je precízně a správně vyhodnotil.

"S ohledem na způsob provedení vraždy, kriminální kariéru pachatele a vysokou společenskou nebezpečnost jeho jednání, trest rozhodně není nepřiměřený. Dovedli bychom si představit i přísnější," uvedl Kaderka a dodal, že zpřísnění nebylo možné vzhledem k absenci odvolání státního zástupce.

Sám polách trest označil za nespravedlivý. "Vůbec nepřihlédli k důkazům, na než jsem upozorňoval," řekl novinářům při odchodu ze soudní síně Polách.

Vraždu sváděl na záhadného Rusa

Bývalý kuchař se policistům nejdříve přiznal a tragickou událost téměř do všech podrobností popsal, loni před soudem ale změnil výpověď a vymlouval se na tajemného rusky hovořícího občana, kterému musel při vraždě ve strachu o svůj život asistovat.

Život majitele hotelu Jiřího Jurčíka vyhasl 12. listopadu 2003. Podle verdiktu soudu na něj bývalý zaměstnanec čekal před dveřmi jeho bytu v suterénu hotelu. Po příchodu se dostali do konfliktu. Polách podnikatele zatáhl do bytu, kde Jurčík vytáhl nuž a pokoušel se bránit. Jak Polách přiznal při své výpovědi, majiteli hotelu nůž při souboji vytrhnul z ruky a začal bodat.

Podle soudu mířily čtyři rány do zad a dalších šestnáct do hlavy. Nakonec mrtvého Jurčíka svázal do tzv. kozelce a natřikrát ho pro jistotu podřezal, přičemž hlavu téměř oddělil od trupu. Potom z bytu zavražděného sebral elektroniku a další věci za 34 tisíc korun a také klíček od Jurčíkova automobilu Mitsubishi Pajero, kterým z místa činu odjel. Vozidlo pak odstavil na ulici v Olomouci.

Reklama

Související články

Vrah majitele hotelu na Pradědu dostal 14 let

S kamennou tváří a beze stop lítosti vyslechl v úterý třiačtyřicetiletý Vratislav Polách verdikt Krajského soudu v Ostravě, který ho poslal na čtrnáct...

Výběr článků

Načítám