Hlavní obsah

Vrchní soud poslal tři muže za mříže jen za loupež, na usvědčení z vraždy chyběly důkazy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohromady na 27 let poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci za mříže trojici lupičů za přepadení a okradení důchodce na Blanensku. Jedenáct let dostal Michal Cvan (28), devět Jozef Minár (43) a sedm Simon Baier (30). Muži se zpovídali i ze smrti seniora v Ivančicích na Brněnsku, ale tuto část VS vrátil krajskému soudu kvůli doplnění důkazů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Brněnský krajský soud, který tak nyní bude případ řešit znovu, původně Cvanovi vyměřil 23 let a jeho komplicům po 18 letech.

„V případu z Blanenska není o vině obžalovaných nejmenších pochyb. Tresty jsou u nich rozdílné zejména kvůli trestní minulosti jednotlivých pachatelů. Cvan ji má nejpestřejší, proto nejvyšší trest,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Stanislav Cik.

V kauze z Ivančic VS podle něj požaduje doplnění důkazů. „Nejstěžejnějšími mají být znalecké posudky, které mají objasnit dobu úmrtí přepadeného muže,“ konstatoval mluvčí.

Seniora polili slivovicí a škrtali mu u hlavy zapalovačem

Předloni na podzim trojice vnikla do domu čtyřiašedesátiletého muže v jedné z obcí na Blanensku. Na důchodce si počíhali, a když přišel ze zahrady, praštili ho přes hlavu teleskopickým obuškem. Poté jej svázali a bili, aby jim prozradil, kde má peníze a cennosti.

Muže dokonce polili slivovicí a škrtali mu u hlavy zapalovačem. Senior z jejich řádění vyvázl s těžkým psychickým šokem a mnoha poraněními.

Do domu devadesátiletého důchodce z Brněnska podle obžaloby muži vpadli předloni den před Vánoci. Vyzbrojeni pistolí a pouty se vloupali do domu, a když se starý pán vzbudil, Baier a Cvan ho brutálně zmlátili, zatímco Minár je z vedlejší místnosti povzbuzoval, aby oběť už konečně umlčeli. Nešťastník běsnění nepřežil.

Muži odmítli, že by měli v úmyslu vraždit. Vinu svalují jeden na druhého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám