Hlavní obsah

Vraždu šestnáctileté studentky začal řešit soud

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vraždu šestnáctileté studentky začal v pondělí řešit Krajský soud v Českých Budějovicích. Žalobce viní dvaatřicetiletého Jaroslava Steinbauera, že letos 26. dubna uškrtil připravenou textilní páskou dívku v českobudějovické rekreační lokalitě U Špačků u řeky Malše. Její tělo nalezl na břehu poblíž křoví o tři dny později rybář.

Foto: Mafia Records
Článek

Steinbauer se tak už podruhé během krátké doby hájí za obdobnou vraždu. Loni v červnu ho totiž soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby z vraždy jeho o sedm let mladší přítelkyně. [celá zpráva]

Podle státní zástupkyně Daniely Přibylové ji tehdy v noci na 16. ledna 2003 v parku Stromovka mezi restaurací Oáza a rybníkem Bagr v Českých Budějovicích uškrtil řemenem od kabelky. Rozhodnutí krajského soudu potvrdil i vrchní soud. Pokud tak bude Steinbauer za vraždu studentky U Špačků odsouzen, hrozí mu maximální trest ve výši patnácti let vězení.

Podle státního zástupce Petra Žižky totiž soud oba případy spojovat nemůže. K tomu by museli policisté získat nové důkazy ohledně vraždy ve Stromovce a pak by se dalo obnovit soudní řízení.

Vinu popírá

Podobně jako při první obžalobě nezaměstnaný Steinbauer, který se z posledního výkonu trestu vrátil v červnu 2002, svou vinu na vraždě dívky popírá. "Jsem nevinen. Ten den jsem se procházel městem a sešel jsem se svým kamarádem a přítelkyní," vypovídal v pondělí před soudem Steinbauer.

Popisoval podrobně celý den, kdy byla dívka zavražděna a tvrdil, že v lokalitě U Špačků byl naposledy asi před rokem. Zdůrazňoval, že s dívkou neměl intimní poměr. "Dělal jsem jí spíš garde a chodil pro ni do školy. Holky si z ní dělaly legraci, že má málo kluků, tak jsem jí chtěl pomoct," vysvětloval Steinbauer.

Připustil však, že s jejími kamarádkami se dostal daleko dál. "Jednou jsem té dívce, když byla u mě na návštěvě, nasypal do kafe postinor. Byla hodně nezkušená a nebrala antikoncepční pilulky," vyprávěl o svých vztazích s kamarádkami zavražděné dívky na dotaz soudce.

Znalci z oboru psychiatrie nezjistili u Steinbauera i při sexuologickém vyšetření žádnou duševní chorobu, nebo úchylku. Nevyloučili však ani, že mohl záměrně potlačovat některé informace, které by ho mohly stavět do špatného světla. Podle nich má Steinbauer sklony k lhaní a lže proto, aby vynikal nad svým okolím. Soud bude pokračovat do čtvrtka výslechy svědků a dalším dokazováním.

Reklama

Související témata:

Související články

Údajný vrah ze Stromovky osvobozen

Jednatřicetiletého Jaroslava Steinbauera, který byl obžalován z lednové vraždy své o sedm let mladší přítelkyně v českobudějovické Stromovce, v úterý senát...

Výběr článků

Načítám