Hlavní obsah

Vraždu muže a jeho syna obžalovaný plánoval, tvrdí svědkyně

Novinky, Klára Beranová
Praha

Jiří Hypša v kuchyni rodinného domu v Jankově u Benešova podle obžaloby loni v září zastřelil svého 66letého obchodního partnera a postřelil jeho 33letého syna. U soudu se zpovídá z pokusu o dvojnásobnou vraždu a z nedovoleného ozbrojování. Podle úterní výpovědi jeho bývalé partnerky Hypša vraždu dopředu plánoval. Ten už dříve přiznal, že na muže vystřelil, odlišně ale popisuje okolnosti činu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Hypša u soudu

Článek

„Hypša mluvil dlouho o tom, že na zastřeleného chystá nějakou takovou věc. Říkal něco o tom, že si pořídí zbraň a znemožní mu obchody. To bylo v srpnu 2018,“ řekla svědkyně.

Podle obžaloby střelil Hypša v kuchyni rodinného domu v Jankově 66letého muže nejméně jednou ranou do hrudníku. Oběť na místě zemřela. Poté vyšel Hypša na pozemek, kde zasáhl rovněž třikrát do hrudníku 33letého syna oběti. Ten střelné rány přežil.

Před vraždou vytáhl na svědkyni mačetu

Svědkyně s obžalovaným více než půl roku žila. Pracovala také u něho v restauraci v Mělníku. „Na začátku působil Hypša jako inteligentní pán, chodil hezky oblékaný a měl zajímavé kontakty. Myslela jsem si, že je po finanční stránce dobře zajištěný,“ řekla svědkyně.

„Později jsem ale zjistila, že si půjčuje peníze od své dcery,“ popisovala Doležalová. Podle ní také obžalovaný dlužil zemřelému několik stovek tisíc korun. To bylo podle ní motivem k vraždě.

Několik měsíců před vraždou vytáhl také Hypša na známého svědkyně mačetu. „Všechno vzniklo tím, že jsem si do prostoru restaurace pozvala kamaráda, který se mnou řešil problém s dodavatelem masa. Seděli jsme dlouho, Hypša žárlil a vběhl tam s mačetou. Mému známému dal pěstí do oka a pak ho vyhnal z restaurace,“ líčila povahu obžalovaného svědkyně.

Podle Hypši ale svědkyně lže. „Chci vědět, proč lže,“ tázal se soudkyně několikrát. Jeho obhájce několikrát naznačil, že ve výpovědi ženy jsou časové nesrovnalosti. Podle něho nesedí například doba, kdy se svědkyní poprvé mluvil o tom, že si pořídí zbraň.

Jiří Hypša, obžalovaný z pokusu o dvojnásobnou vraždu, u souduVideo: Novinky

Soudkyně zase svědkyni několikrát přerušila s tím, že při výsleších na policii uváděla jiné informace než v úterý u soudu na Praze 5.

Hypša u soudu dříve řekl, že vinu uznává, ale jen částečně. V den vraždy za ním podle něho přijel muž se synem. Když pili v kuchyni kávu, syn ho údajně chytil pod krkem a ptal se, kde má peníze. Otec držel v ruce pistoli.

Podle vlastních slov Hypša otci pistoli vykopl, vysmekl se a střelil ho. Syn oběti mezitím utekl na zahradu. Mladšího muže venku chtěl zbraní prý jen zastrašit, protože stále křičel. Mířil údajně vedle něj, případně na ruku.

Soud musí vyslechnout posledního svědka, rozsudek by tak měl padnout 10. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám