Hlavní obsah

Vraždící kamarádi dostali výjimečné tresty

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Královéhradecký krajský soud rozdal v pátek výjimečné tresty. Dvacet let vězení dostal teprve 23letý Martin Kalous, který spolu s o rok starším Michalem Skoupým brutálně zavraždil kvůli penězům vlastního 75letého dědu z Klášterce nad Orlicí. Skoupý si za to podle soudu vysloužil 16 let za mřížemi.

Foto: Tomáš Vítámvás

Zápas BHL A.Počtová Žďár n.S. vs. Šneci Kohoutovice "B"

Článek

Senát se udělením vysokých trestů přiklonil na stranu žalobce. "Oba obžalovaní vykazují příznaky zvýšené agresivity a možnost jejich nápravy je malá," zdůrazňoval státní zástupce Milan Vacek.

Obhájci mladíků verdikt nepřijali a na místě se odvolali. Podle nich neexistuje žádný objektivní důkaz, který by svědčil o jejich vině. "Požadujeme zproštění viny v plném rozsahu," zopakovali dnes před soudem. Rozsudek tak není pravomocný.

Stařec zemřel v nemocnici

Mladíci, mající za sebou pestrou kriminální minulost, násilně vnikli do starcova domu v Klášterci loni v dubnu oknem. "Říkali, že když jim nedá peníze dobrovolně, něco mu udělají. Smáli se tomu," vypověděla u soudu svědkyně, která s oběma obžalovanými do Klášterce z Ostravy přijela.

Starce, jenž odmítl nezdárného vnuka sponzorovat, Kalous se Soukupem osudného dne nešetřili. Svázali jej a způsobili mu natolik závažná zranění hlavy a končetin, že vzdor okamžité operaci začátkem loňského září zemřel. Mladíci ihned po hrůzném činu z domu utekli. Ztýraného muže nechali svázaného svému osudu. Dědu nakonec objevili náhodní svědci.

Skoupý si nakonec odsedí 25 let

Kalous i Skoupý byli v minulosti za loupeže už trestáni, což byl podle soudce jeden z důvodů pro uložení výjimečného trestu. Ačkoli Skoupému soud dnes uložil nižší trest, ve vězení si zřejmě odpyká celkem 25 let. Za předchozí trestnou činnost má totiž před sebou ještě zhruba devítiletý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám