Hlavní obsah

Vražda dítěte z Břevnova odložena, matka byla nepříčetná

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie po sedmi měsících vyšetřování odložila případ vraždy devítiletého chlapce z loňského srpna v pražském Břevnově. Dítě tehdy usmrtila podle vyšetřovatelů bodnou ranou do hrudníku jeho vlastní matka, jenže podle znaleckých posudků byla při činu nepříčetná.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté a záchranka v pražském Břevnově, kde došlo k pobodání dítěte.

Článek

Dřívější informace deníku Právo, že případ skončí kvůli závěrům znalců odložením, v pondělí definitivně potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Daněk. „Případ byl odložen, protože podle znaleckého posudku z oboru zdravotnictví byla podezřelá v době činu nepříčetná, a není tedy za tento čin trestně odpovědná,“ řekl Daněk.

Jak Právo již v září informovalo, sedmatřicetiletá žena jednala pod vlivem psychického onemocnění, na které ale přestala krátce před tragédií brát léky, a závěry posudku znalce byly jasné - v době činu byla pachatelka nepříčetná. Místo obvinění z vraždy a vězení tedy žena zůstane podle všeho v péči lékařů v psychiatrickém ústavu, kde je už od srpnové vraždy, konkrétně v pražských Bohnicích.

Matka, která v Praze ubodala devítiletého syna, zřejmě u soudu neskončí

Krimi

Tragédie se odehrála 26. srpna v podvečer na pražském Břevnově, kam se matka se synem přistěhovala teprve před dvěma měsíci a kde pracovala na nedaleké poště. Žena bodla hocha do hrudníku a poté se pokusila zabít i sebe. Na vše přišla babička chlapce, která do bytu krátce po činu dorazila. Po hrůzné události se zhroutila.

V Praze našli ubodaného devítiletého chlapceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle informací redakce je však na případu smutné to, že činu se možná dalo zabránit. Žena byla dlouhodobě v péči psychiatrů, jen za posledních dvanáct let ji třináctkrát hospitalizovali ve dvou psychiatrických nemocnicích. Naposledy tam skončila jen pár měsíců před útokem. O devítiletého syna se dlouho starala zmíněná babička.

Matka podle zjištění Práva začala asi před dvěma lety bombardovat soudy, policii, sociální službu, ombudsmanku i psychiatry informacemi o tom, že babička chlapce týrá, rve mu kleštěmi tělo, zatímco děda vnuka drží v lese jako rukojmí. Matka tvrdila, že rány způsobené kleštěmi přitom na dítěti vidí jen ona sama. Na tyto „výplody“ ale podle všeho nikdo pořádně nezareagoval.

Matku ubodaného devítiletého chlapce neobvinili. Nebyla zatím ani vyslechnuta

Krimi

Podle zdroje Práva seznámeného se závěry znalců přitom minimálně psychiatrům mělo být jasné, že žena byla léčena pro bipolární afektivní poruchu, ale povaha jejího onemocnění se změnila a stala se paranoidní, což je daleko nebezpečnější.

Jak se Právu podařilo zjistit, žena týden před činem vysadila léky a údajně se rozhodla syna zavraždit. Přitom to brala tak, že sebe i dítě „převede do stavu duchů“, aby se oba zbavili pozemského trápení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám