Hlavní obsah

Vrah konzula je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce uvalil v pátek po poledni vazbu na 72letého mělnického lékaře Jiřího Pasovského, který ve středu zastřelil v budově nigerijského velvyslanectví v Praze konzula Michaela Lekaru Wayiho. Policejní eskorta jej převezla do pražské pankrácké věznice.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto. Jedna z loupeží v minulém roce.

Článek

"Obviněný byl vzat do vazby z obavy, že by mohl pokračovat v trestné činnosti a kvůli podezření, že by mohl ovlivňovat případné svědky," řekl soudce Kryštof Nový. 

Lékař žil v Africe

Pasovský pobýval až do roku 1994 v Nigérii, kde měl navázat obchodní styky. Zhruba rok poté, co se vrátil do České republiky jej kontaktoval zástupce společnosti National Nigeria Petroleum Company a nabídl mu, aby vstoupil do výstavby ropovodu v Nigérii. Mělo jít o vládní kontrakt. Do celé věci prý vložil 500 tisíc dolarů (14,62 miliónů korun). Zřejmě se jednalo o podvodníka.

Nigerijci mu po období nepokojů v zemi slíbili, že bude vyplacen, ovšem za převody musí uhradit poplatky. Lékař si proto začal půjčovat ve svém okolí.

Věřitelé podali na lékaře trestní oznámení

"Pan doktor si půjčil od mého dědečka 300 000. Protože pan doktor byl velice vážená osoba u nás ve městě, dědeček mu věřil, neměl důvod mu nevěřit, a teď je z toho děda hodně špatný," řekl rozhlasu vnuk jednoho z těch, kdo Pasovskému půjčili.

Lékařův kolega zase uvedl: "Ty peníze se staly obtížně vymahatelnými...počítám, že ty peníze zpátky už nedostanu."

Část z dvaatřiceti věřitelů, od kterých si půjčil více než 11 miliónů korun, na Pasovského podala trestní oznámení. Policie však případ odložila.

Vydělal na lékařských přístrojích

O Pasovském se v Mělníku mluvilo jako o někom, kdo nadělal jmění v Africe, ne v souvislosti s ropou, ale s lékařskými přístroji.

"Slyšel jsem od některých lidí, že v Africe obchodoval se zdravotnickým zařízením," řekl například číšník Patrik Hubáček z hospody U Beníšků v Mělníku. Pasovského osobně znal, jako malý byl jeho pacientem. "Občas sem zašel na pivo nebo si ho vzal do džbánku. S nikým se nedružil, byl spíše samotářský a držel se stranou," popsal Hubáček.

Po návratu začal podnikat

Po návratu do Mělníka ukončil lékařskou praxi a začal podnikat v obchodní firmě Altes s. r. o., ve které byl jednatelem. Svůj spoluvlastnický podíl dal loni k dispozici.

Majitele a pracovníky firmy jeho čin šokoval. "Působíme v bývalé kralupské poliklinice. Jsme lékaři, rentgenologové, laboranti. Pan doktor Pasovský zde neměl svou ordinaci. O jeho aktivitách jsme nevěděli. Netušíme, že obchodoval s Nigérií," řekla manželka spolumajitele společnosti Altes Luboše Černého.

Reklama

Související témata:

Související články

Nigerijského konzula zastřelil český důchodce

Střelbu na nigerijské ambasádě v Praze 6 - Střešovicích má podle policie na svědomí 72letý Čech z Mělnicka, který ve středu po 11. hodině zabil v kanceláři...

Výběr článků

Načítám