Hlavní obsah

Vrah důchodce dostal výjimečný trest

Právo, Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na jednadvacet let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci nezaměstnaného Petra Rozsívala z Čelechovic na Hané za brutální vraždu důchodce, svého přítele Jana Pinkavy. O dva roky mu tak zmírnil trest, který mu letos v květnu vyměřil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Rozsíval i státní zástupkyně se odvolali.

Foto: Vladimír Cejvik Bílek

Diváci

Článek

Tragédie se stala předloni 25. listopadu okolo desáté hodiny večer v domku v olomoucké ulici I.P Pavlova, kde Pinkava bydlel.

Nevyléčitelný alkoholik Rozsíval, který byl už v minulosti trestán za ublížení na zdraví, zpronevěru a krádež, tam bezbranného starce po předchozí slovní rozepři a v opilosti nejprve srazil na zem. Poté do něj kopal a nakonec mu zasadil nejméně tři rány kuchyňským nožem. Jedna rána do dutiny břišní o délce 41 centimetrů Pinkavovi přeťala jaterní tepnu, z níž vykrvácel. Rozsíval se však k vraždě nikdy nedoznal.

Vinen se necítí

"Nic nepopírám ani nepřiznávám. Nemyslím si ale, že bych Pinkavu zabil. Když mi vyšetřovatel ukázal fotky z místa činu, nevěřil jsem svým očím. Nemohu pochopit, co se vlastně stalo. Byl jsem opilý, na nic si nepamatuji. Něco tak děsivého mohlo spáchat snad jen zvíře.

Já měl ale Honzu rád. Byl to můj kamarád, možná i něco víc. Utíkával jsem k němu od rodičů, když jsem s nimi měl rozepře zejména kvůli mému nadměrnému požívání alkoholu. Byl prostě mojí záštitou. Neměl jsem důvod mu něco udělat, natož ho zabít," tvrdil Rozsíval.

Ten má za sebou 36 neúspěšných různých forem protialkoholní léčby. Znalci ho charakterizovali jako "parazitujícího jedince" jehož resocializace je prakticky vyloučena. "Ve střízlivém stavu je bojácný až servilní, pod vlivem alkoholu se však mění v agresora," stojí v jednom ze znaleckých posudků.

Pro doživotí nebyl důvod

Zatímco státní zástupkyně požadovala pro vraha doživotní trest, Rozsíval chtěl dosáhnout zproštění obžaloby, nebo vrácení případu krajskému soudu k novému projednání. "Podle našeho názoru nebyly provedeny všechny důkazy, aby kauza mohla být objektivně uzavřena.

Máme pochybnosti o tom, zda je vůbec pachatelem," snažil se přesvědčit Rozsívalův obhájce Petr Ritter, přičemž argumentoval hlavně tím, že na těle obžalovaného ani na jeho oblečení, nebyly nalezeny stopy krve oběti.

Olomoucký vrchní soud však obhajobu stejně jako návrh státní zástupkyně neakceptoval. "Dokazování bylo dostatečné a i vina Rozsívala byla jednoznačně prokázána. Pro doživotí však nejsou splněny všechny zákonné podmínky. Krajský soud některé věci, například Rozsívalovu kriminální minulost, přecenil v jeho neprospěch. Nebyla tak závažná, proto mírnější trest," uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Ivo Kouřil.

"Dá-li mi můj klient pokyn, podám dovolání k Nejvyššímu soudu, ústavní stížnost a pravděpodobě požádáme i ministra spravedlnosti, aby podal stížnost na porušení zákona," reagoval na verdikt soudu Rozsívalův advokát Ritter.

Reklama

Výběr článků

Načítám