Hlavní obsah

Vnuk nechal svou babičku vyhladovět, dostal sedm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Sedmi lety vězení potrestal v pátek Krajský soud v Plzni třiadvacetiletého Martina Matouška ze Stodu na Plzeňsku za týrání babičky. Muž nedával seniorce podle soudu dlouhodobě jíst. Loni začátkem roku ji našli v bytě sociální pracovníci, přivolali sanitku a nechali ji odvézt do nemocnice. Tam ale vyhladovělá žena po dvou dnech zemřela, podle pitevního protokolu vážila necelých 30 kilogramů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Matouškovi hrozilo za týrání osoby žijící ve společném obydlí až 12 let vězení. Vyhlášení rozsudku se neúčastnil.

Podle obžaloby Matoušek nedával své babičce dostatek potravy a pití nejméně celý loňský leden. Seniorka byla upoutaná na lůžko a nemohla se o sebe sama postarat. Vnuk, který s ní v bytě bydlel, jí ale nezajistil jídlo ani základní hygienu. Když seniorku našli sociální pracovníci, všude kolem ní byly její výkaly.

Na špatný stav ženy se přišlo poté, co sousedé upozornili na to, že ji delší dobu neviděli. Kvůli dluhům byla v bytě odpojena elektřina a nebyl zaplacený nájem. Matoušek u soudu odmítl vypovídat. Na policii ale předtím uvedl, že od babičky dostával peníze na nájem, které utratil mimo jiné za drogy.

Na policii se bránil tím, že starší žena od začátku roku 2015 jedla jen málo. Když odcházel, nechával jí chléb a sušenky. Nestaral se ale o to, kolik toho babička snědla. Nekrmil ji ani jí nezavolal lékaře. Podle znalkyň, které prováděly pitvu, byla žena těžce podvyživená, i když nenašly žádné důvody, které by jí bránily přijímat potravu. Příčinou smrti byl rozvrat vnitřního prostředí při extrémním vyhubnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám