Hlavní obsah

Vlivný expolitik měl jít do vězení, po amnestii se mu nejspíš vyhne

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Během několika dnů měli nastoupit do výkonu trestu. Za podplácení insolvenčního správce dostali v listopadu u odvolacího Krajského soudu v Brně dva roky nepodmíněně. Přesto za mřížemi nejspíš neskončí. Pomohl jim prezident Václav Klaus.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bývalý sociálnědemokratický politik Martin Janečka (vlevo) a fotbalový funkcionář Dalibor Kučera.

Článek

„Z textu vyhlášené amnestie lze dovodit, že tato amnestie se vztahuje i na korupční trestné činy a trestné činy úředních osob. Respektive nelze dovodit opak, jak je tomu například u výslovně uvedených trestných činů proti životu a zdraví či proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti,“ potvrdil Právu zlínský státní zástupce Roman Kafka.

Bývalý náměstek primátorky Zlína Martin Janečka (pozastavené členství v ČSSD), přezdívaný jako Mr. 10 %, chtěl uplatit insolvenčního správce společnosti Arching Group Petra Dokládala.

Podle pravomocného verdiktu soudu tak chtěl učinit přes advokáta Radka Dvořáka. A to spolu se svým švagrem, donedávna místopředsedou Fotbalové asociace České republiky Daliborem Kučerou.

Kriminalisté loni zadrželi nejprve právníka Janečkovy firmy Square Transaction Dvořáka, když mu předával úplatek ve výši 750 tisíc korun. Stalo se tak poté, co Dokládal po Janečkově firmě vymáhal dluh 30 miliónů korun. Za třičtvrtěmiliónový úplatek měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit asi na šest miliónů korun. Místo přijetí úplatku se však správce obrátil na policii.

Jsem překvapený, je to neuvěřitelné. Výsledek našeho vyšetřování a průběh soudu tak přichází zcela vniveč
žalobce Jan Petrásek

Dvouletý nepodmíněný trest dostal i Dvořák. Za podplácení korupčníkům hrozilo podle zákoníku vězení od jednoho do šesti let. Prezidentská amnestie Janečkovi a Kučerovi tak hraje do karet. Oba byli dosud netrestaní a jejich nepodmíněný trest není vyšší než 24 měsíců.

Na jaké tresty se bude vztahovat amnestie
- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců - podmíněné tresty, které nepřesahují dva roky - nepodmíněné tresty nepřesahující dva roky, pokud nejde o násilný trestný čin, nebo odsouzený není recidivista. - nevykonané tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení - nesmí se jednat o násilné trestné činy - omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin

„Jsem překvapený, je to neuvěřitelné. Výsledek našeho vyšetřování a průběh soudu tak přichází zcela vniveč. Dosáhli jsme velkého úspěchu a teď z toho nic nebude. Z amnestie jsou vyloučeny například trestné činy proti životu a zdraví nebo způsobení smrti, ale nebylo by špatné z ní vyloučit i korupci,“ tvrdí žalobce v případu korupčníků Janečky a Kučery Jan Petrásek.

Samotný Janečka se k případné amnestii nechtěl vyjádřit. „Ne. Mějte se krásně, na shledanou,“ byla jeho jediná slova do telefonu.

Janečka patřil k nejmocnějším politikům na východní Moravě. Členem zlínského zastupitelstva je od roku 1998. Od roku 2002 do roku 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora. Pravomocný rozsudek z podplácení není zřejmě jediným jeho vroubkem. Současná zlínská koalice chce například prověřit některé převody majetků, které skončily v majetku firem Janečky, například jak přišel k pozemku ke stavbě svého domu nebo k domu na náměstí ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám