Hlavní obsah

Vlivné sportovní organizace obrátily, můžou pomoci Janstovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněnému šéfovi České unie sportu a advokátovi Miroslavu Janstovi svitla naděje. Český olympijský výbor i Česká obec sokolská totiž změnily názor a na policii, která vyšetřuje podezření ze zmanipulování dotací do českého sportu, oznámily, že se necítí být poškozené. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize (ČT).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta

Článek

Policie přitom Janstu obvinila kvůli tomu, že se snažil získat víc peněz pro svou sportovní organizaci na jejich úkor.

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval podle ČT napsal policii, že po seznámení s částí spisu „majetkovou ani nemajetkovou újmu výbor neuplatňuje“. Stejně se vyjádřila i Česká obec sokolská.

Dotace rozdělovalo ministerstvo školství a v případu je kromě Jansty stíhán i šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Obžalovaní vinu odmítají

Policie má k dispozici jejich odposlechy, ze kterých podle ní vyplývá, že Pelta s Janstou náměstkyni ovlivňovali ve prospěch svých organizací. Pelta měl přitom s Kratochvílovou osobní vztah. Kvůli kauze loni na jaře rezignovala ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Všichni stíhaní vinu odmítají. Jansta tvrdí, že pouze lobboval pro svou sportovní organizaci, což není nic trestného. Navíc se hájí tím, že klíčová tabulka s rozpisem dotací pro jednotlivé organizace, kterou má policie k dispozici, dokazuje naopak to, že jím vedená Unie sportu měla dostat neúměrně nízkou dotaci.

„Já jsem plnil svou povinnost předsedy unie, který musí hájit zájmy sportovců. Jak jsme my mohli někomu udělat škodu, naopak škoda vznikla nám,“ uvedl podle ČT Jansta.

Reklama

Výběr článků

Načítám