Hlavní obsah

Vlaky na Klatovsku se srazily zřejmě kvůli špatně přehozené výhybce

Právo, Novinky, ok, zaš
Klatovy
Aktualizováno

Dva rychlíky se srazily nedaleko nádraží Horažďovice-předměstí na Klatovsku. Třicet lidí se zranilo lehce, sedm středně těžce. Na místě zasahují hasiči a záchranáři. Pravděpodobnou příčinou nehody je podle Drážní inspekce předčasně přehozená výhybka, přes kterou přijížděl rychlík z Brna.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka vlaků v Horažďovicích Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„V 13.17 rychlík Vajgar (Plzeň–Brno) stál před vjezdovým návěstidlem do stanice Horažďovice-předměstí a čekal na průjezd protijedoucího rychlíku Rožmberk (Brno–Plzeň) – ve stanici probíhá rekonstrukce. Rychlík od Plzně měl přijet na kolej, z níž odjížděl vlak od Brna,“ informoval náměstek generálního inspektora Jan Kučera a pokračoval:

Foto: Drážní inspekce

Poškozený vagón

„Při odjezdu vlaku Rožmberk došlo s největší pravděpodobností k přehození výhybky přímo pod tímto vlakem, v důsledku čehož poslední vůz tohoto vlaku měl postavenou trasu na kolej, kde stál protijedoucí vlak Vajgar. Došlo pochopitelně k vykolejení posledního vozu (obě nápravy) a jedné nápravy předposledního vozu.”

Běžně výhybku přehazuje automat, ve stanici však probíhá rekonstrukce. Výhybku proto obsluhoval člověk. Podle předběžných informací tak selhal lidský faktor.

Ve vlacích jelo 200 lidí

„V soupravách cestovalo 200 lidí, zatím máme hlášeno sedm zraněných. U jednoho vlaku vykolejila lokomotiva, u druhého dva vagóny,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková s tím, že na místě zasahují jednotky z Plzeňského i Jihočeského kraje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Srážka vlaků u Horažďovic

Podle mluvčí krajské záchranky Lenky Ptáčkové při nehodě utrpělo sedm lidí středně těžká zranění. „Třicet lidí bylo zraněno lehce. Nikdo nebyl v přímém ohrožení života. Zraněné v současné době rozvážíme do nemocnic v Klatovech, v Českých Budějovicích a v Plzni. Na místo ihned vyjely sanitní vozy a tři vrtulníky. Každý vrtulník transportoval jednoho pacienta,“ dodala Ptáčková.

Ke střetu došlo asi dva kilometry od nádraží na trati. Dva vagóny a lokomotiva podle reportéra Práva vykolejily, vytrhané jsou také koleje. Záchranná služba zřídila stanoviště v poli u trati.

Srážku vlaků už vyšetřuje policie. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení,“ řekla Právu mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Případnému viníkovi nehody hrozí několikaleté vězení.

Foto: Drážní inspekce

Záběry Drážní inspekce

Podle webu Českých drah bude doprava na trati omezena do půlnoci. Stanice Horažďovice-předměstí je uzavřená. Vlaky mezi Nepomukem a Strakonicemi nahradily autobusy. Provoz bude zastaven asi do středečního poledne.

Při nehodě vznikla na vlacích škoda 12 miliónů korun, na kolejích půl miliónu.

Foto: Marek Kulhavý , Novinky

Na Klatovsku se srazily dva rychlíky

Před dvěma týdny došlo na železnici k vážné nehodě ve Studénce. Kamión tam projel na červenou a uvízl mezi závorami. Přijíždějící pendolino už nestačilo zabrzdit a do kamiónu na přejezdu narazilo. Tři lidé zemřeli a skoro dvě desítky se zranily. Řidič byl obviněn z obecného ohrožení a skončil ve vazbě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám