Hlavní obsah

Vlak vykolejil, výpravčí skočil pod auto

– VŠESTARY

Tragicky skončila nehoda nákladního vlaku ve Všestarech na Královehradecku. Podle předběžných zpráv zde ve středu kolem půl páté odpoledne patrně vinou výpravčího vykolejil nákladní vlak, který zdemoloval výhybku a několik metrů kolejí. Nikomu se při havárii nic nestalo. Obětí se stal až poté sám výpravčí, který skočil pod automobil.

Foto: Petr Burda

Článek

O tragickém vyústění železniční nehody Novinky informoval Jan Kučera z Drážní inspekce. "Na kolejích vznikla škoda za 1,3 miliónu korun a na vozech nákladního vlaku 300 tisíc," sdělil. Doprava v místě nehody byla přerušena. "Vzhledem k závažnosti poškození železničního svršku si myslím, že provoz bude zcela obnoven až ve čtvrtek," uvedl Kučera.

Nehoda se začala rýsovat již při příjezdu nákladního vlaku od Jičína. Souprava byla totiž delší, než se mohla do stanice Všestary vejít, a tak zadní část vlaku zůstala stát na výhybkách. V té chvíli výpravčí do stanice pustil osobní vlak od Hradce Králové.

Poté chtěl výpravčí ze stanice nákladní vlak dostat, ale patrně zapomněl, že jeho zadní část stojí na výhybkách, a ty prohodil. Když se vlak rozjížděl, vagóny na výhybkách se vydaly každý po jiné koleji, což způsobilo vykolejení soupravy.

Těžké vagóny zásadním způsobem poničily železniční svršek. "Když výpravčí viděl tu spoušť, podle svědků vyběhl na blízkou silnici a skočil pod nákladní automobil," popsal tragický konec nehody Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám