Hlavní obsah

Vitáskovou zprostit, navrhl žalobce v obnovené kauze solárních elektráren

Právo, pko

Původně dostala bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková u brněnského krajského soudu trest 8,5 roku vězení, po zásahu Nejvyššího soudu (NS) nyní žalobce v obnovené kauze solárních elektráren soudu navrhl zprostit ji viny. Verdikt vynese senát Aleše Novotného ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Vitásková

Článek

Trest pro Vitáskovou zrušil už Vrchní soud v Olomouci, po dovolání nejvyššího státního zástupce pak Nejvyšší soud nařídil, aby brněnský trestní senát zpřesnil důvody pro osvobození.

„Je potřeba respektovat názor Nejvyššího soudu,“ vysvětil státní zástupce Radek Mezlík, proč oproti začátku procesu změnil názor.

Naopak u bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaely Schneidrové žalobce trvá na potrestání s navrhovaným trestem sedmi let za zneužití pravomoci. Stejný trest si už jednou vyslechla, po zásahu NS však byla z vězení propuštěna. Obhájce Schneidrové stejně jako advokát Vitáskové v závěrečné řeč navrhli soudu zproštění obžaloby.

Vitásková dostala za zneužití pravomocí podmínku

Krimi

Případ se točí kolem licencí pro dvě solární elektrárny, které patřily synům miliardáře Zdeňka Zemka – Alexandrovi a Zdeňkovi.

Soudy je potrestaly trestem 6 let a devíti měsíců za to, že majitelé podle verdiktu neoprávněně získali licenci na základě nepravdivých revizních zpráv těsně před tím, že než se snížily výkupní ceny za elektřinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám