Hlavní obsah

Vitásková dostala za zneužití pravomocí podmínku

Právo, Jana Pechová
Aktualizováno

Okresní soud v Jihlavě v pátek vynesl nad bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou stejný rozsudek, jaký tu padnul už před rokem: dvouletý trest s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Jmenováním bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké do funkce místopředsedkyně ERÚ Vitásková porušila zákon a šla tak špatným příkladem.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Vitásková

Článek

Podle předsedy senátu Zdeňka Chalupy nepřineslo nové dokazování, které si vyžádal Krajský soud v Brně, žádný posun. Vesecké chyběla zákonem stanovená sedmiletá praxe v oboru energetiky, z toho tři roky ve vedoucí funkci – a Vitásková si toho byla vědoma. Šlo tedy o zneužití pravomoci úřední osoby.

Vesecká se mohla stát ředitelkou sekce, nikoli však místopředsedkyní úřadu, což byla funkce, z níž vyplývaly požitky, na které jiní zaměstnanci úřadu nárok neměli (zejména možnost využití služebního auta s řidičem či bez k návštěvám rodiny a společenská prestiž, spjatá s funkcí vrcholného orgánu státní správy).

Soud: Vitásková nemá nárok na odškodnění za délku stíhání

Krimi

Vesecká přitom potvrdila, že na funkci místopředsedkyně měla i vyšší plat, než by měla jako ředitelka sekce. Soud nicméně konstatoval, že fakticky žádná škoda v tomto smyslu nevznikla, proto nevyhověl návrhu státního zástupce a odkázal Českou republiku ve věci náhrady na řízení občansko-právní.

„Obžalovaná jednala protiprávně ve funkci vrcholného představitele veřejného orgánu. Takové jednání je špatným příkladem, nelze je bagatelizovat a je nezbytné vyvodit trestně právní odpovědnost,“ zdůvodnil setrvání na výši trestu soudce.

Proti rozsudku se odvolaly obě strany. Státní zástupce Kamil Špelda připustil, že v lecčem s výrokem soudu souhlasí, trvá však na způsobené škodě. Zástupkyně obhajoby Eva Novotná nechtěla věc komentovat s poukázáním na nepřítomnost obžalované Vitáskové. Ta se omluvila ze zdravotních důvodů.

Kauza, v níž trestní stíhání začalo v roce 2015, tak míří opět k brněnskému krajskému soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám