Hlavní obsah

Vietnamci pěstovali konopí v pronajatých domech, mladík v kukuřici

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Ve dvou rodinných domech přímo v Hradci Králové pěstovali zahradníci vietnamské národnosti rostliny, z nichž pak vyráběli marihuanu. Odhalili je v těchto dnech hradečtí kriminalisté, stejně jako políčko mladíka, který tuto drogu pěstoval v obci nedaleko krajského města uprostřed kukuřičného pole.

Foto: Policie ČR

Nelegální pěstírna konopí v Hradci Králové

Článek

Jako první zadrželi příslušníci zásahové jednotky dva cizince (26 a 25 let) ve vilce na Slezském předměstí, kterou si před rokem pronajali. Majitel jistě nečekal, že mu tři pokoje ve zrekonstruovaném domě promění v dokonale zařízenou pěstírnu, včetně probourání otvorů do zdí.

"Ještě více byl ale překvapený, když se dozvěděl, že nájemci odebírali elektrickou energii neoprávněně před měřícím zařízením a způsobili tak jeho jménem dodavateli energie škodu ve výši stovek tisíc korun. Nepřevedl totiž smlouvu na odběr elektrické energie na skutečné odběratele. Škodu bude muset nejspíš zaplatit,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Policisté zajistili 384 vzrostlých rostlin konopí a 216 rostlinných řízků připravených na výsadbu. V poslední fázi růstu těsně před sklizní bylo tolik rostlin, že v usušeném stavu by jich bylo zhruba 15 kilogramů. „Při prodeji by si přišli na tři milióny korun. Pokud by pěstitelé vypěstovali všechny zajištěné rostliny do závěrečné fáze, byl by výnos asi třikrát vyšší,“ dodala Ježková.

Foto: Policie ČR

Nelegální pěstírna konopí v Hradci Králové

Oběma cizincům vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Soudce souhlasil s návrhem na uvalení vazby a v případě odsouzení jim hrozí až 12leté vězení.

Další nelegální pěstírna byla v domě v Kuklenách. „Majitel pojal podezření, že se v jeho domě, který pronajal před dvěma lety, děje něco nekalého, když ho nájemci vietnamské státní příslušnosti odmítali vpustit do domu,“ pokračovala Ježková.

V okamžiku zásahu kriminalisté žádnou osobu nenalezli, nicméně zde zajistili 160 kusů rostlin konopí, které nájemci vypěstovali. I v tomto domě se neoprávněný odběr energie skutečně potvrdil a majitel domu, který je v důchodovém věku, bude muset s největší pravděpodobností uhradit dodavateli elektrické energie dluh za nájemce, který je i zde stovky tisíc korun.

Marihuana v kukuřičném poli

„V posledním případě zadrželi kriminalisté 24letého mladíka, který pěstoval uprostřed kukuřičného pole konopí. Podle jeho slov mu ke kvalitě vypěstované marihuany přispívali hnojením i zemědělci, kteří o kukuřici pečovali. Ti neměli o rostlinách na svém poli ani ponětí. Policisté u mladého muže doma zajistili zhruba 5 kilogramů již usušené marihuany. Po zadržení mu prokázali také stovky případů prodeje pervitinu odběratelům zejména z Třebechovic a okolí,“ dodala Ježková.

Reklama

Výběr článků

Načítám