Hlavní obsah

Vietnamci obžalovaní z pořezání hostů olomoucké vinárny stanuli u soudu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Případ Vietnamců obžalovaných kvůli hromadné bitce v centru Olomouce začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Z výtržnictví viní obžaloba Van Hoang Phana a Minh Ho Vana, kteří společně s dalšími krajany napadli skupinku hostů jedné z olomouckých diskoték. Zraněno bylo několik lidí, kteří utrpěli vesměs řezné rány.

Foto: Petr Marek, Právo

Minh Ho Van (vpravo) a Vang Hoang Phan (uprostřed) u olomouckého krajského soudu

Článek

Třetí, nejaktivnější z útočníků, Vanh Huy Phan, který čelí obžalobě z ublížení na zdraví, se k soudu nedostavil. Jeho případ bude KS řešit samostatně. Soudce na něj zároveň vydal mezinárodní zatykač.

Útok se stal předloni 18. září po třetí hodině ranní v Riegrově ulici. Vietnamci, ozbrojeni kuchyňskými noži o délce čepelí od 20 do 26 centimetrů a elektrickým paralyzérem, společně s dalšími rovněž ozbrojenými krajany napadli pětici hostů vinárny Varna, zdržující se na venkovním posezení. Jeden z nich utrpěl řeznou ránu levé bederní krajiny o délce 15 až 20 centimetrů, přičemž měl poraněnou levostrannou lumbální tepnu.

Toto život ohrožující zranění, které podle obžaloby má na svědomí Vanh Huy Phan, si vyžádalo urgentní chirurgický zákrok s následnou hospitalizací a výrazné omezení v běžném způsobu života po dobu alespoň 10 dnů. Další byli pořezaní, a někteří měli i zlomené prsty.

Vietnamci nevypovídali

Konflikt podle poškozených začal o něco už dříve v jiném olomouckém baru.

„Nešlo o nic vážného. Jen o strkanici, možná padla nějaká facka, kterou vyřešili vyhazovači. Proč to vzniklo, nevím,“ tvrdil u KS jeden z poškozených.

„Chtěli jsme se však bavit, a tak jsme odešli jinam. Jenže po nějaké době se tam objevila jedna skupina Vietnamců, pak druhá, začali na nás pokřikovat a pak se z ničeho nic rozběhli a vrhli se na nás. V rukou měli nože, možná mačety a řezali nás hlava nehlava. Byli snad pod drogami. Normální člověk se takto nechová. Přestali, až bylo slyšet policejní sirény. Pak se dali na útěk,“ uvedl další z napadených mužů a v podobném duchu hovořili i ostatní.

Sami obžalovaní Vietnamci u KS stejně jako v přípravném řízení nevypovídali, když využili svého zákonného práva. Jednání bude pokračovat v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám