Hlavní obsah

VIDEO: Žalobkyně navrhla pro sestry Mauerovy deset let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Státní zástupkyně navrhla v pondělí Kláře a Kateřině Mauerovým trest 10 let vězení, Barboře Škrlové sedm let za týrání sourozenců Ondřeje a Jakuba v Kuřimi. Haně Bašové, Janu Škrlovi a Janu Turkovi navrhla nižší tresty.

Článek

Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová ve své závěrečné řeči nejprve promluvila o Kláře Mauerové.

"Stylizuje se do role oběti a tvrdí, že jednala pod psychickým tlakem. Prý věřila Doktorovi, kterého ale nikdy neviděla. Neobrátila se se svými údajnými problémy s výchovou chlapců na odborníky nebo rodinu. Přitom podle svědků se chlapci chovali normálně,“ prohlásila státní zástupkyně k údajné motivaci Kláry, která tvrdila, že pomoc Doktora přijala proto, že Ondra a Jakub prý byli výchovně nezvladatelní.

Klára se na týrání aktivně podílela

"Klára Mauerová se aktivně na týrání podílela, vlastní děti jí byly na obtíž při budování citového vztahu k cizí dívce, mohla celou činnost kdykoli zastavit a oznámit. Ale měla strach, že by v tom případě přišla o Aničku. To svědčí o absenci mateřského pudu. Není zřejmé, kam až byla ochotná zajít při týrání,“ upozornila žalobkyně.

:. Klára Mauerová se radí s advokátem před čtením závěrečných řečí.foto: Právo/Jan Chmelíček

Kateřina - pseudopedagogická sadistka

O Kateřině Mauerové Zámoravcová prohlásila, že je pseudopedagogická sadistka, která klade důraz na poslušnost, disciplínu a má snahu o dominanci.

"Nebylo bez vší pochybnosti zjištěno, kdo to byl Doktor. Faktem je, že emailová adresa, kterou Doktor používal pro své instrukce, byla používána právě z místnosti brněnského dětského domu Paprsek. Přístup k počítači měla Kateřina, Barbora Škrlová a Hana Bašová. Kateřina Mauerová je autoritativní osoba,“ prohlásila žalobkyně.

:. Kateřina Mauerová se radí s advokátem před čtením závěrečných řečí.foto: Právo/Jan Chmelíček

Rozporné výpovědi Škrlové

U Barbory Škrlové státní zástupkyně upozornila na velké rozpory v její výpovědi.

"Žádné jizvy na jejím těle neodpovídají týrání. Jsou naopak po chirurgických zákrocích a plastických operacích. Ostatní jizvy budí podezření na sadomasochistické praktiky. I její tvrzení o znásilněních odporuje fakt, že je stále panna. Tvrzení, že byla manipulovaná, odporují výsledky znaleckých posudků. Roli bezmocné dívky Aničky hrála s vědomím vlastní identity a manipulovala s lidmi ve svém okolí. Svými výpověďmi se snažila odvést pozornost od náboženského motivu,“ dodala Zámoravcová

Podle ní nelze ale přehlédnout i to, že Škrlová vyrůstala v nevyhovujícím rodinném prostředí. "Anička“ totiž u soudu vypovídala, jak ji Ondra s Jakubem bili a že se museli vzájemně osahávat. Týrala ji prý jak Klára a Kateřina, stejně jako Hana Bašová.

:. Barbora Škrlová u Městského soudu v Brně.foto: Právo/Jan Chmelíček

Ze znaleckých posudků, které v pondělí také zazněly u soudu, vyplynulo, že Škrlová není duševně nemocná a je schopná rozpoznat nebezpečnost svého jednání.

"U Škrlové byl prokázán větší rozsah aktivního podílu, pod falešnou identitou se vetřela do rodiny Kláry Mauerové a ponoukala ji proti vlastním dětem,“ upozornila žalobkyně.

Chlapci poznali Jana Turka

Hlavním důkazem usvědčující celou šestici obžalovaných jsou podle státní zástupkyně výpovědi obou týraných chlapců. Ondra totiž nepotvrdil, že by Škrlovou někdo k jeho týrání nutil, stejně jako Jakub poznal při rekognici Jana Turka, který jej měl týrat na chatě.

"Chlapci jim důvěřovali, byli vůči nim bezbranní, což zvyšuje nebezpečnost jejího chování. Motiv se nepodařilo zcela odhalit, cílem ale bylo zřejmě přetrhnout vazby v rodině, chlapci měli být přeměněny na otrocky oddané bytosti, kteří měli být poslušni všem pokynům,“ dodala Zámoravcová.

Obhájce Turka útočil na média

Obhájce Jana Turka Milan Staněk začal svou řeč útokem na média. „Ať je osud chlapců jakkoliv otřesný či krutý, musí se soud rozhodnout jen na základě důkazů. Musí se odprostit od vnějších vlivů. Všichni jsme byli vystaveni cynické masáži médií. V tomto procesu bylo dokazování obšírné. Ani jediný důkaz však neprokazuje vinu Jana Turka,“ prohlásil Staněk, který se ihned pustil do Kláry Mauerové, jejíž výpověď označil za kvazi doznání.

„Je krajně nevěrohodná. Klára nechce popsat věci věrohodně, na otázky odmítla odpovídat. Vždyť nevíme, co bylo důvodem týrání. A na policii Jakub při rekognici řekl, že člověk, který ho týral, není Jan Turek, ale že ten člověk je mu podobný!“ dokazoval Staněk nevinnu svého klienta a tázal se, proč nebyly na chatě, kde mělo k týrání, prozkoumány daktyloskopické nebo pachové stopy. „Asi se to policii nehodilo do pracně budovaného konstruktu,“ řekl Staněk.

Obhájce Kláry Mauerové: Podlehla bludu

Dalším z advokátů přednášejícím závěrečnou řeč byl Daniel Ševčík, obhájce Kláry Mauerové. „Klára je pachatelem i obětí. Selhala jako matka, ale neselhala jako člověk, vidíme dnes, jak si uvědomuje, co vlastně dělala. Podlehla bludu, účelově vyvolaném Kateřinou a Barborou. Tyto dvě vytvořily i identitu Doktora, ke kterému pojala moje klientka absolutní důvěru,“ řekl na začátek Ševčík s tím, že bez Aničky by se jeho klientka nebyla schopna dopustit takového týrání.

„Vždyť Barbora Škrlová účelově střídala pozice, svou rolí ublížené osoby ovládala všechny kolem sebe, aby dosáhla svých cílů. Jednala tak před zahájením trestního stíhání a činila tak i v zahraničí,“ upozornil Ševčík, který se celou řeč do Škrlové strefoval.

„Osoba nebo skupina osob využila Kláru Mauerovou. Byla v těžké situaci, byla po rozvodu a pečovala o dvě děti. Takže využili její mateřského pudu a Barboru umístili do rodiny. O identitě Aničky ji přesvědčila její sestra Kateřina. A infantilní projevy Barbory Škrlové byly krutou hrou. Právě Barbora byla tou hlavní osobou. Klára se postupně stala jen loutkou v rukách jiných. V chování vůči synům byla stejně pachatel jako oběť. Je definitivně a trvale potrestána tím, že vazby s jejími dětmi jsou přetrhány v zájmu někoho jiného. Neměla by být potrestána za někoho jiného,“ dodal Ševčík, který pro svou klientku navrhl přibližně poloviční trest, než žádala státní zástupkyně.

Obhájce Kateřiny Mauerové: Ona žije v jiném světě

„Kateřina dlouho s Barborou žila. Nahradila jí rodinu, starala se o ní. A Barbora nebyla dominantní, ona se jen k někomu přimkla. Pak z něj sice mohla vysát veškerou energii, ale nezištně. Prostě jen má ráda. Vždyť ona žije v jiném světě, hudebním. Když se dostala do kontaktu s dětmi, přijala ty dětské prvky,“ začal svou řeč obhájce Kateřiny Mauerové Pavel Holub.

„Když se Barbora dostala ke Kláře domů, dostala se do agresivního prostředí, na které nebyla zvyklá. Klára ji i chlapce zavírala do komůrky, kde byli třeba celou noc, museli tam čurat do kbelíku!“ upozornil Holub. „Když Klára nemohla, brávala si Kateřina děti k sobě a i do Paprsku, vlastně suplovala chlapcům matku,“ tvrdí Holub a dodal, že Doktor rozhodně není třeba Jan Škrla nebo člověk pod vlivem Hnutí Grálu.

„Navíc zde existuje i nějaká druhá chata, kterou prošetřují orgány činné v trestním řízení, o té Klára nic neříkala, tak jaképak doznání!“ zvýšil hlas Holub. „Kateřina byla stejně jako Klára ovlivňována, byla nositelem zpráv a bohužel i pomocníkem na týrání. A co třeba dům v Kuřimi? Klára chlapce svazovala, nutila ho jíst lidské zvratky, chodila do práce a nechala své dítě nahé a svázané v komoře! Co je to za matku?“ rozohnil se Holub.

„Kateřina jen pomohla Barboře vytvořit identitu, na kterou se ona psychicky cítila. Každý člověk musí nést následky, pokud poruší normy. Je pro mě nepřijatelné, že se zde někdo staví do role oběti,“ zakončil Holub.

Obhájce Hany Bašové: Hrála jen okrajovou roli

Libor Hlaváč, obhájce Hany Bašové upozornil na to, že jeho klientka hrála jen okrajovou roli v celé kauze. Bašová se měla podílet na týrání chlapců na chatě ve Veverské Bítýšce a také podle žalobkyně zavírala chlapce v Klokánku.

„O týrání na chatě vypovídá ve své údajně pravdivé výpovědi Klára Mauerová. Klára různě měnila své výpovědi podle toho, jak se cítila. Nejdřív se cítila jako viník, pak se změnila v pachatele, ale i oběť a se vcítila do postoje oběti. Její věrohodnost je skoro nulová. Po příjezdu Aničky alias Barbory se najednou Klára rozpomněla, že při týrání byla i Hana Bašová,“ zaútočil na Kláru Mauerovou Hlaváč.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud nechal Škrlovou za mřížemi

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost advokáta Barbory Škrlové Richarda Nováka, který požaduje propuštění své klientky z vazby. Podle Ústavního soudu...

Výběr článků

Načítám