Hlavní obsah

VIDEO: Tragický víkend na českých silnicích, už 14 mrtvých

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tento víkend se spolu s pátkem zařadí mezi nejhorší dny v počtu mrtvých na silnicích. V pátek zemřelo při dopravních nehodách sedm lidí, v sobotu podle neoficiálních informací zahynulo dalších sedm. Od začátku roku zemřelo při dopravních karambolech v celé zemi podle předběžných informací 53 lidí. Ve stejném období loňska to bylo 42 lidí.

Článek

Pátek 23. ledna se sedmi mrtvými je letos zatím nejtragičtější den. Předchozí nejhorší víkend byl před 14 dny, kdy v sobotu 10. a v neděli 11. ledna zemřelo šest lidí. Od pátku 9. do neděle 11. ledna pak zemřelo celkem devět lidí. Už nyní je zřejmé, že bilance současného víkendu bude horší - od pátku do soboty podle neoficiálních informací zemřelo 14 lidí.

Dva lidé zahynuli a čtyři utrpěli zranění při dopravní nehodě dvou osobních automobilů na silničním obchvatu Aše. Čtyři zranění jsou Němci, mrtví byli čeští občané. Auta se čelně srazila z dosud nezjištěných příčin po 16. hodině. Dva těžce zranění i dva lehce zranění Němci byli převezeni do nemocnice v německém Selbu.

Namrzlá vozovka přináší problémy

Šestašedesátiletý muž zemřel v noci na sobotu při dopravní nehodě na parkovišti před restaurací na Mendlově náměstí v Brně. Zůstal ležet pod koly auta. Vůz museli kvůli vyproštění těla nadzvednout jeřábem hasiči. Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Musí například zjistit, zda muž nezemřel již předtím, než jej přejelo auto.

Čtyřiačtyřicetiletý řidič zemřel na místě při nehodě u obce Ruda na Žďársku. Auto Škoda Felicia dostalo smyk a narazilo do stromu. K nehodě možná přispěla namrzlá vozovka, ale příčiny se ještě vyšetřují. Jeden muž zemřel v sobotu odpoledne také při nehodě osobního vozu v Dublovicích na Příbramsku. Auto narazilo do stromu. Další člověk utrpěl lehké zranění.

Tragický víkend pokračuje, dva mrtví na severu Moravy

Šestadvacetiletý řidič a devětašedesátiletý důchodce zemřeli v sobotu večer na silnicích Moravskoslezského kraje. Při životě je neudržel ani včasný zásah záchranářů. 

Nejprve vyjeli záchranáři k vážné nehodě, střetu automobilu s chodcem, ke které došlo patnáct minut po 21. hodině Hodoňovic na Frýdecko-Místecku.

„Muž ve věku devětašedesáti let utrpěl při střetu s automobilem smrtelná poranění hlavy a mozku, kterým podlehl ještě před příjezdem záchranářů. Přestože zasahující lékař byl u postiženého během čtyř minut od nahlášení události, nemohl mu již nijak pomoci,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.  

V osobním autě se zranili dva muži, oba utrpěli lehká zranění. „Šestadvacetiletý pacient byl předán na úrazové ambulanci nemocnice Frýdek-Místek s poraněním horní končetiny. O rok mladšího muže pak záchranáři transportovali s podezřením na poranění oka do téže nemocnice, avšak na oční oddělení,“ dodal Humpl. 

Oběť nehody řídila přes zákaz soudu

Ani ne za čtvrt hodinu si další nehodu s tragickým následkem zapsali do statistiky karvinští policisté. V Orlové se tou dobou řítil ulicí Dr. M. Tyrše ve voze Citroen Xsara šestadvacetiletý řidič. Jel ve směru od ulice 17. listopadu směrem k ulici Ostravská. Vlivem vysoké rychlosti nezvládl řízení a levou části vozidla narazil do stromu,“ popsala nehodu karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Upozornila, že mladý šofér sedl za volant přesto, že mu Okresní soud v Karviné v roce 2007 vyslovil zákaz řízení motorových vozidel. Podle mluvčího záchranářů Humpla se mladíkovi již nedalo pomoci. „Do příjezdu posádky záchranné služby ho resuscitovali strážníci městské policie. Lékař však po příjezdu na místo události zjistil, že muže již není možno zachránit. Utrpěl rozsáhlé poranění lebky, obličeje a také hrudníku,“ poukázal Huml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám