Hlavní obsah

VIDEO: Soud poslal vrahy Honzíka Rokose na 24 a 20 let do vězení

– ÚSTÍ NAD LABEM • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Rudolf Prchal

Krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil Antonii Staškovou a jejího přítele Pavla Grepla za vraždu pětiletého Honzíka Rokose, který byl synem Stašové, na 24 a 20 let do vězení.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Antonie Stašková a Pavel Grepl před soudem

Článek

Dvojice chlapce zabila dvěma ranami nožem do hrudi a dušením loni 9. prosince mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku. Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové byla motivem činu pomsta otci chlapce Romanu Rokosovi.

Státní zástupkyně u soudu navrhovala pro Stašovou 25 a pro Grepla 22 let. „Tento případ vybočuje ze všeho, co jsem kdy soudila,“ prohlásila Bradáčová. Podle ní je u Grepla resocializace možná, u Staškové však velmi ztížená.

Podle obžaloby matka se nejdřív syna pokusila zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. Grepl ho zatím držel, aby se nebránil.

Když se ukázalo, že injekce syna nezabila, matka ho odvedla stranou a dvakrát ho bodla do hrudi nožem s 18 centimetrovou čepelí. Chlapec prý ještě několik desítek minut žil, údajně sténal a naříkal: „Maminko neboj se, já ti neumřu, mám tě rád....“ Na to ho Grepl nemilosrdně zadusil. „Nechtěl jsem, aby se trápil,“ uvedl u soudu.

Oběť pak vložili do předem připraveného hrobu, odkud ji několikrát vytáhli. Mrtvolu chlapce našli strážníci a policisté 28. prosince během náhodné kontroly v autě ve Zlatnících na Mostecku.

Před senátem v hlavním líčení vypovídal i soudní lékař Jiří Fialka, který potvrdil, že rány nožem byly dvě a Honzík zemřel udušením. Připustil, že oběť byla po bodnutí v takém stavu, že by stejně zemřela, ať by byla dušena či ne. Aby byl Honzík zachráněn, musel by se do nemocnice dostat během několika desítek minut.

Grepl v závěrečné řeči zaútočil na Honzíkova otce

„Vím, že je to moje vina. Jsem připravena na vše, nemám už pro co žít,“ řekla ve svém posledním slově Stašková. Grepl pak ve své závěrečné řeči zaútočil na Romana Rokose s tím, že všechno je jeho vina, protože se nechoval jako táta, na kterého si teď hraje.

Honzík byl předmětem o který se bojovalo

Pro soud je velmi důležité vyjádření psycholožky Štěpánky Tůmové. Podle ní jednala Stašková se svým synem jako s předmětem, o který se bojovalo. „Nenávist k otci převážila nad vše ostatní," uvedla znalkyně u soudu s tím, že si matka Honzíka nepřála, aby ho získal otec.. Ten dokonce musel dát Staškové 3 tisíce korun, aby mu chlapce půjčila na víkend.

Matka dítěte podle psycholožky vůbec neprožívá pocit viny. Ze všeho naopak viní okolí. Podle psycholožky je dominantní a manipulovala Greplem, který je na ní závislý. Stejný názor má i znalkyně z oboru psychiatrie. Ta navíc uvedla, že oba demonstrují pocit viny a lítosti, ale jde vlastně o sebelítost. Ani Grepl není podle znalkyně schopen citového prožívání. „Pláčí jen nad sebou," komentovala to psycholožka. Podle ní jsou intelektové schopnosti Staškové v normě, osobnost je výrazně poruchově strukturována ve smyslu smíšené poruchy osobnosti.

Antonie Stašková a zavražděný Honzík na archivním fotografiích

Kauza Jana Rokose v datech
25. května 2007 - Roman Rokos předal pětiletého syna manželce, která ho měla mít na víkend. Od té doby ho neviděl.
4. června 2007 - Soud vydal předběžné opatření, podle kterého měl být Jan Rokos svěřen do péče otce.
22. července 2007 - Roman Rokos navštívil policisty v Lázních Kynžvart a domáhal se svého syna, který byl podle jeho informací u matky.
23. července 2007 - Antonie Stašková se synem navštívila kynžvartské policisty. Ti ji nakonec nechali i s dítětem odejít.
srpen 2007 - Policie vyhlásila pátrání po Janu Rokosovi.
11. listopadu 2007 - Bezpečnostní kamery zachytily přítele Antonie Staškové Pavla Grepla při krádeži u čerpací stanice v Těšeticích na Olomoucku. Police nereagovala.
5. prosince 2007 - Policie vyhlásila mimořádné pátrání po Janu Rokosovi.
9. prosince 2007 - Antonie Stašková a Pavel Grepl zavraždili Jana Rokose. Jeho tělo zahrabali, ale později se pro něj vrátili.
28. prosince 2007 - Strážníci našli při kontrole Antonie Staškové a Pavla Grepla v Českých Zlatnících na Mostecku v autě tělo zavražděného dítěte.
29. prosince 2007 - Policisté obvinili Antonii Staškovou a Pavla Grepla z vraždy.
31. prosince 2007 - Ústecký soud poslal matku i jejího přítele do vazby.
8. ledna 2008 - Vedení jihočeské policie uspořádalo tiskovou konferenci, kde ohlásilo, že při pátrání po Honzíkovi kriminalisté nechybovali. Pouze přiznali, že vyšetřovatelka špatně komunikovala s otcem. Pochybení neodhalila ani Inspekce ministra vnitra.
28. ledna 2008 - Vyšetřovatelka, která měla na starosti pátrání po Janu Rokosovi, požádala o ukončení služebního poměru.
18.dubna 2008 - Policie uspořádala rekonstrukci vraždy. Znalci už dříve zjistili, že Jan Rokos umíral více než půl hodiny.
11. srpna 2008 - Začal soud s Antonií Staškovou a Pavlem Greplem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám