Hlavní obsah

VIDEO: Požár lednic na Rokycansku zamořil ovzduší a spodní vody

STRAŠICE
Aktualizováno

Ve Strašicích na Rokycansku hasiči v pondělí likvidovali požár skladu použitých lednic. Do ovzduší se dostalo nadlimitní množství škodlivých látek. Podle chemiků byly zamořeny i spodní vody. Radnice vyhlásila zákaz větrání a vydala doporučení pro školu a školku, aby děti nevycházely ven.

Článek

"Specialisté z chemické laboratoře zjistili kontaminaci spodních vod v blízkosti požáru. Naměřili zvýšenou koncentraci jedovatého fosfátu a kyanidu," řekla mluvčí hasičů Alena Marešová.

„Kontaminovaná voda z požářiště se dostala do místní čističky. Tam byla vyčištěna a ven už vytekla voda zbavená jedu. Další kontaminované ložisko už nalezeno nebylo. Dopady znečištění vody na životní prostředí tak budou minimální,“ řekla Marešová.

Starosta Strašic Jiří Hahner na dotaz Práva popřel informaci, že by radnice vydala plošný zákaz vycházení. Obec podle něj vyhlásila jen zákaz větrání, a to už krátce po vzniku požáru, kdy ji zahalil silný dým.

"Ráno jsme doporučili ředitelkám mateřské a základní školy, aby nepouštěly děti ven. Plošný zákaz vycházení nebyl nutný, protože koncentrace škodlivin v ovzduší klesá. Ze spáleniště už jdou jen vodní páry,“ upřesnil starosta.

:. Zásah hasičů u požáru lednic. Foto: HZS Plzeňského kraje.

Nidko nebyl zraněn, škoda 1,5 miliónu

Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda je vyčíslena na 1,5 miliónu Kč, příčina se vyšetřuje, řekla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová. Hasiči mají požár pod kontrolou, pod sutinami garáže ale stále hoří uskladněný materiál.

"Kvůli zásahu museli hasiči použít i bagr na stržení obvodových zdí objektu," uvedla Marešová. Lednice jsou uskladněny na ploše asi 40 krát 80 metrů, podle oznamovatele jich má být ve skladu kolem dvou stovek.

Časté požáry odpadů

Zatím není jasné, proč v objektu začalo hořet. V posledních týdnech se ale jedná už o několikátý požár ve firmách, které se v regionu zabývají odpadovým hospodářstvím.

Poslední velký požár na Rokycansku takto likvidovali hasiči před týdnem. Z neděle na pondělí hořel drtič odpadu v areálu soukromé odpadové firmy v Mýtě. Škodu specialisté předběžně odhadli na 1,9 miliónu korun. Za příčinu požáru označili cizí předmět ve stroji. Na místě pracoval i speciální pes na vyhledávání hořlavin a policejní technik.

Předtím hasiči bojovali dvakrát za sebou s rozsáhlým požárem skládky komunálního odpadu v Černošíně na Tachovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám