Hlavní obsah

VIDEO: Letecké záběry požáru tržnice v Praze

– PRAHA • Aktualizováno

Až po mnoha hodinách se ve čtvrtek podařilo hasičům dostat pod kontrolu požár tržnice v Praze-Libuši. Bojovali s ním už od noci a úspěch mohli ohlásit až okolo 16. hodiny. Zvládnout oheň jim musel pomoct i přivolaný policejní vrtulník, který pomocí speciálního vaku umístěného vespod hasil nejvíce zasažená místa. Po každém svržení museli hasiči vak prostřednictvím hadic opět naplnit.

Článek

Kolem 17:00 již z areálu prakticky nestoupal dým. Dohašování potrvá minimálně do rána. Na místě stále zasahuje asi 350 hasičů z 55 sborů.

Hasiči původně oznamovali, že požár je již lokalizován, poté však tuto informaci vzali zpět s tím, že oheň se dál šíří na východní část objektu.

Areál, kterému se někdy přezdívá "pražská Hanoj", zahrnuje velkou tržnici, vietnamské jídelny, obchody s exotickým ovocem a mořskými plody, ale také kasina či zábavní podniky. Tržnice oficiálně funguje jako velkoobchod.

Foto: Pro Novinky Miroslav Kovář

Kouř z požáru se vlivem inverzního počasí držel dlouho nad městem a mohli jej pocítit lidé na mnoha místech Prahy. Podle meteorologů mlha a nízká oblačnost působila jako poklička, proto se kouř nedostal do vyšších vrstev atmosféry. 

Kvůli požáru byla kouřem zamořena velká část Prahy

"Vítr foukal od jihozápadu, dým se nejvíce rozšiřoval podél Libuše na sever až do Krče, na Spořilov a severovýchodním směrem na Chodov a Opatov,“ řekl vedoucí ochrany životního prostředí Josef Janota.

Foto: Pro Novinky Miroslav Kovář

Po celou dobu požáru byly monitorovány škodliviny v ovzduší. „Nebyl překročen žádný hygienický limit pro škodlivé látky,“ dodal Janota.

Foto: Aerodata s.r.o.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám