Hlavní obsah

VIDEO: K vraždě mě vyprovokovala, vypověděl manžel Neffové

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek odročil jednání v kauze Roberta Neffa Nováka, kterého žalobci viní z vraždy jeho manželky Ireny Neffové, dcery známého publicisty a spisovatele Ondřeje Neffa. Soud bude pokračovat 9. října, kdy by měl také padnout rozsudek. Devětatřicetiletý Novák se k zabití své ženy dříve přiznal, v jednací síni ale prohlásil, že není schopen vypovídat, jeho výpověď proto přečetl soud. Hrozí mu až 15 let vězení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Robert Neff Novák u soudu.

Článek

"Nejsem teď schopen vypovídat," byla jedna z mála srozumitelných vět, kterou Novák před soudem tichým a zlomeným hlasem pronesl. Průběh jednání téměř nevnímal, byl duchem někde jinde. Když měl vypovídat znalec popisující smrtelná zranění Neffové, nechal se obžalovaný odvést eskortou z jednací síně. Na závěr jednání prohlásil, že chce zůstat ve vazbě.

Soud při příštím jednání vyslechne ještě další tři svědky a psychiatra.

Robert Neff Novák u soudu.foto: Právo/Lukáš Táborský

"Ty šmejde!" oslovil Nováka bratr oběti

Při odchodu z jednací síně řekl Novákovi přítomný bratr Neffové David: "Ty šmejde!" Právě fotograf David Neff soud velmi prožíval, klidný nebyl ani otec oběti Ondřej Neff, kterého doprovázela herečka Ljuba Krbová.

Mezi veřejností zasedli i rodiče obžalovaného. Otec pořád s hlavou skloněnou, matka s kapesníkem u tváře se slzami v očích a dělala si zápisky.

Novák nevyloučil, že bude vypovídat později. V reakci na čtenou výpověď švagra Davida řekl: "Je mi hrozně líto, jak jsem se choval. Neupřímně a nečestně. Chtěl jsem říct, že jsem spory v naší rodině nevyvolával."

Snad spravedlnost vyhraje, řekl otec zavražděné Ondřej Neff. Zdroj: Stream.cz

Soud přečetl jeho výpověď, v níž se k vraždě přiznal. Během ní podle zápisu policistů opakovaně plakal a byl rozrušený. Po přečtení výpovědi Ondřeje Neffa se znovu za své jednání omluvil.

Publicista Neff nevěří projevené lítosti svého zetě. Podle něj sice možná vraždil v afektu, ale míní, že šlo také o kalkul. Doplnil, že dceru zavražděné vychovává nyní její bratr David. Ten označil před novináři svého švagra za "zakomplexovaného blbečka a nehorázného cynika“. Je prý rád, že dvouletá dcera manželů Neffových Dominika si na svého otce vůbec nevzpomíná.

Uškrtil manželku eletrickou šňůrou

Neff Novák podle obžaloby zabil svoji o deset let mladší manželku 23. února ve společném bytě po manželské hádce. Po svém zatčení muž přiznal, že ženu nejdříve rukama škrtil až upadla do bezvědomí. Poté, co se ještě pohnula, jí omotal kolem krku elektrickou šňůru a zatáhl.

:. Robert Neff Novák u soudu.foto: Právo/Lukáš Táborský

Po činu ji ve svém voze odvezl do lesa mezi obec Kuchař a Vysoký Újezd na Berounsku. Tam ji zakopal a její osobní věci hodil v igelitové tašce do Vltavy nedaleko Radotína.

Po dvou dnech nahlásil Neff Novák na policii, že Irena Neffová zmizela. Svému okolí sdělil, že ji naposledy viděl jít na cvičení. Po celou dobu vyšetřování na internetových stránkách žádal, aby mu lidé poskytli o manželce jakékoliv informace.

Mezi manželi panovaly spory

Z přečtené výpovědi Nováka vyplývá, že mezi manželi byly stále častější ostré spory, které nevyřešily ani opakované návštěvy psychoterapeuta. Novák popsal, že byli s Irenou naprosto rozdílné povahy - ona výbušná, energická a otevřená, on naopak uzavřený, klidný až pomalý.

V osudný únorový den se znovu pohádali kvůli malichernosti - pověšení obrázku na zeď a plýtvání penězi. "Irena mi vyčítala milión věcí, provokovala mě, křičela, ať se předvedu, ať něco rozbiju, ať ji třísknu či zabiju. Tak dlouho provokovala, až jsem to nevydržel," vypověděl.

Neffová prý v osudnou noc na Nováka křičela: "Jsi k ničemu, úplně neschopný, všechno ti vždy hrozně trvá, nic nedokážeš dodělat do konce, jak tě ta buranská rodina vychovala?"

Novák odmítl, že by někdy manželku uhodil, jednou prý do ní více strčil. Naopak prý od ní dostal občas facku. "Irenu iritovala moje pomalost," řekl policistům. Podle svědků Neffová vážně uvažovala o rozvodu, kterým prý Novákovi vyhrožovala. "Ta hádka tu noc, to bylo peklo. Nedalo se to vydržet," citoval soud Nováka.

:. Robert Neff Novák u soudu.foto: Právo/Lukáš Táborský

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám