Hlavní obsah

Vicemistr Evropy ve vrhání nožů půjde do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za pokus o vraždu uložil v pátek krajský soud v Ostravě bývalému vicemistru Evropy ve vrhání nožů Karlu Waldmannovi (48) trest 10,5 roku vězení. Podle obžaloby pobodal loni v srpnu báňského záchranáře Tadeusze Kristena (26). Mladý muž přežil bodnutí do srdce jen šťastnou náhodou a díky improvizovanému chirurgickému zákroku lékaře Petera Zimana, který za Kristenovu záchranu obdrží Zlatý záchranářský kříž.

Článek

Událost se odehrála v Rýmařově na Bruntálsku na evropském mistrovství ve westernových disciplínách. Waldmann se snažil přesvědčit soud, že Kristen si zranění způsobil sám nalehnutím na nůž. Tomu však odporoval závěr znaleckého posudku, podle kterého měl mladík probodnuté žebro, což dokáže jenom velmi silný úder.

Waldmann na rýmařovském šampionátu obsadil ve své disciplíně druhé místo. Pozdě večer se u ohně při zpěvu trampských písní dostal do konfliktu se skupinkou mladých lidí, kteří ho prý vulgárně uráželi. "Řekl jsem jim, že jsou parchanti nevychovaní," uvedl u soudu.

Po skončení táboráku, když většina závodníků už spala, prý k němu nečekaně přistoupil jeden mladík ze skupinky a udeřil ho do ramene. V tu chvíli podle Waldmanna oba zavrávorali a spadli tak, že se mladík sám napíchl na nůž.

Za nižší trest se přimlouval i sám pobodaný

Soud se při rozhodování o verdiktu zabýval i možností udělit trest takzvaně pod sazbou. Za to se přimlouval i pobodaný mladík. "Čekal jsem trest nižší. Plně jsem se uzdravil, vrátil jsem se do zaměstnání a vlastně nemám žádnou újmu na společenském uplatnění, tak z toho ohledu jsem čekal, že ten rozsudek bude nižší a ani jsem mu nepřál vyšší rozsudek," řekl Kristen.

Soudce však snížení trestu zavrhnul, protože raněný mladík dvakrát prošel klinickou smrtí a naživu zůstal jen díky obrovské shodě náhod a profesionálně provednému zákroku. Podle soudce se tak není možné tvářit, že se nic nestalo. Soud však obžalovaného zařadil do mírnější věznice, a to s ostrahou. Obžalovaný se na místě proti rozsudku odvolal.

Lékař při záchraně života čaroval

Bruntálský chirurg Peter Ziman, který muži zachránil život, obdrží letos v dubnu na Pražském hradě Zlatý záchranářský kříž za rok 2005. Když pacienta přivezli do nemocnice, ještě na vozíku, na němž ho vezli na operační sál, mu v nesterilních podmínkách otevřel hrudník. Jedním prstem ucpal krvácející ránu v srdci, a dalšími srdce masíroval, až začalo znovu bít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám