Hlavní obsah

Vězeň možná zachránil policistu před trestem

Právo, Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Policista Robert Lauber, který údajně popálil cigaretou zadrženého, je opět u havířovského soudu. V případu nastal zásadní zvrat, který státní zástupce nepamatuje. Soudu se totiž přihlásil Poláchův spoluvězeň a rozhodl se svědčit ve prospěch strážce zákona.

Foto: TICmB

Nový průvodce

Článek

Vězeň popsal chvíli, kdy se Polách dozvěděl, že policista kvůli jeho výpovědi stane před soudem, těmito slovy: "Když poškozený Polách rozbalil ve věznici obsílku od soudu, tak se zaradoval, že konečně toho zmr.. dostal."

Podle něj mu pak Polách přiznal, že popáleniny neměl od policisty. "Jak k nim přišel mi neřekl," dodal spoluvězeň. Když se ho soudkyně zeptala, proč se rozhodl vypovídat, prohlásil: "Připadalo mi, že jde o křivé obvinění policisty. Chtěl jsem uvést věci na pravou míru." Před jeho výpovědí situace pro policistu nevypadala příznivě, protože lékařské zprávy u Polácha potvrzovaly zranění od cigarety.

Státní zástupce Alois Dlouhý chtěl policistovi navrhnout podmínečný trest. Nyní zvažuje další postup. "Je to velká rarita. Většinou se snaží spoluvězni podpořit své kolegy a vypovídat v jejich prospěch. Toto jsem ještě nezažil," poznamenal žalobce. Podle něj musí nechat přezkoumat důvěryhodnost nového svědka.

Polách na obvinění policisty před soudem trval. "Řekl mi, že jsem moc velký frajer. Překroutil mi ruce s pouty a popálil mě cigaretou na dlani a na zápěstí. Cestou do vazby jsem si strhl puchýře a nahlásil zranění vězeňské službě," popsal. Pokud by soud uznal policistu vinným, hrozily by mu až tři roky vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele. Soudkyně případ odročila na konec listopadu.

Reklama

Související články

Policista měl pálit zloděje cigaretou

Celkem čtyři policisté stojí od pondělí před soudy v Ostravě a Havířově. Před havířovským soudem se v úterý zpovídal policista Robert Lauber, který údajně...

Výběr článků

Načítám