Hlavní obsah

Veterána okradli o vyznamenání včetně Řádů bílého lva

Pražská policie pátrá po dvojici mužů, která koncem června v domově pro válečné veterány okradla jednoho z klientů o řadu vyznamenání včetně dvou Řádů bílého lva. V pondělí o případu informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan, podle něhož se dvojice k seniorovi vetřela pod záminkou opravy toalety.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Dva zloději přišli do pokoje válečného veterána 28. června a tvrdili, že mají opravit záchod. "Jeden z pachatelů seniora vylákal z pokoje, aby mu ukázal, co přišli opravovat. Druhý v tu chvíli odcizil ze skříně vojenské sako, které zdobily medaile," popsal krádež Hulan.

Mezi ukradenými vyznamenáními byly medaile Za zásluhy a Za hrdinství, ale také nejvyšší české státní ocenění - Řád bílého lva. Některé z medailí byly ze zlata, hodnota odcizených vyznamenání činí podle policie celkem asi 100 000 korun. Velká je ovšem i citová újma. "Na medaile, které byly obrazně řečeno mapou jeho života, byl poškozený patřičně hrdý," uvedl policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR

pachatelé krádeže

Policisté dvojici zlodějů hledají a prosí o pomoc kohokoli, kdo by mohl mít o totožnosti nebo pohybu pachatelů jakékoli informace. Jeden z mužů byl ve věku kolem 60 let, v době krádeže měl na sobě tmavě zelené oblečení, na hlavě tmavou kšiltovku a na očích brýle. Druhý ze zlodějů byl podle svědků mladší, oblečen byl do bílé tříčtvrteční bundy s kapucí, tmavých kalhot, šedého svetru a na hlavě měl tmavou kšiltovku.

Foto: Policie ČR

Jeden z pachatelů

Policisté na webu zveřejnili i snímky dvojice z bezpečnostních kamer. S případnými informacemi se lidé mohou obrátit na tísňovou linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám