Hlavní obsah

Věřitelé Polívkovy farmy se poprvé sešli

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Zdá se, že se blíží neodvratný konec. V úterý se u soudu poprvé sešli věřitelé Farmy Bolka Polívky v Olšanech. Na tomto prvním setkání předložil soudu insolvenční správce Michal Edl seznam všech oprávněných věřitelů, kterým byla vůči farmě uznána nějaká pohledávka. A nebylo to veselé čtení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Správce konkurzní podstaty Michal Edl na schůzi veřitelů farmy Bolka Polívky.

Článek

Pohledávky přihlásilo přes 50 subjektů. Od velkých stavebních firem, přes sociálku či pojišťovny až třeba po dodavatele limonád či piva nebo údržbářské firmy s několikatisícovými nároky.

Hodnota všech pohledávek 40 soudem nyní projednávaných věřitelů je 39,5 miliónu korun, byť někteří byli vyzváni k doplnění svých nároků, nebo jim nebyla část přiznána například kvůli promlčení.

Největším věřitelem je Regionální rada soudržnosti ROP Jihovýchod, která i s penále požaduje více než 20 miliónů. Jde o dotaci na vybudování wellness centra. Zajištěné pohledávky mají pouze tři věřitelé, a to podnikatel Alexandr Seidl (3,5 mil.), UniCredit Bank a Česká spořitelna (obě instituce cca 400 000 korun).

Konkurz údajně vyhlásit museli

Právě Alexandru Seidlovi, který je vlastníkem směnek na tři a půl miliónu a podle svých slov půjčoval i osobně Polívkovi peníze, se postup insolvenčního správce a soudu příliš nelíbí. Vadí mu totiž podmínečně přiznaný závazek vůči Regionální radě soudržnosti ROP Jihovýchod.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky se potýká s dluhy, archivní foto

„Tento podmíněný dluh je dost podivný. Podle mého názoru by dotace, která je podstatou pohledávky, měla být zcela normálním, tedy nepodmíněným dluhem jako každý jiný. Ovšem protože se jedná o evropské peníze – a ty mají charakter daní, pak by musely být po prodeji farmy uhrazeny přednostně, a je tudíž jasné, že už by se asi jen stěží dostalo na jiné, byť velké věřitele. Tolik peněz prodej farmy nevynese,“ tvrdil Právu Seidl.

V tom mu dává za pravdu Tomáš Kaláb mladší, ředitel stavební firmy Kaláb, s. r. o., která má jednu z velkých pohledávek ve výši 9,7 miliónu a konkurz rozjela.

„Byť se účetní hodnota majetku uvádí kolem 42 miliónů, osobně se domnívám, že případný prodej by mohl vynést kolem 15 miliónů. Myslíme si, že nejlepší by bylo, kdyby mohla farma i nadále fungovat jako celek, ale bez pana Polívky to nepůjde. Nejde o nijak významné turistické místo, které by bylo bez jeho osoby mimořádně vyhledáváno,“ řekl Právu Tomáš Kaláb.

„On však s námi už více než rok prakticky nekomunikuje a zatím se také nenašel nikdo, kdo by byl ochoten farmu provozovat. Konkurz jsme bohužel vyhlásit museli, protože jinak by také mohl být náš nárok promlčen,“ dodal s tím, že ani jejich firma nevěří, že získá všechny dlužné peníze. Za dlužníky se nikdo insolvenčního jednání u soudu nezúčastnil. Farma je nyní zavřená a objekty hlídá věřiteli najatá služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám