Hlavní obsah

Verdikt o nevině zrušen, Součková jde opět před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud v pondělí v odvolacím jednání zrušil dřívější osvobozující verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2 nad bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. Ten v loňském roce zprostil exministryni obžaloby v souvislosti s uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem.

Článek

Podle smlouvy měl Nováček poskytovat právní pomoc ve sporu s firmou Diag Human. Obvodní soud se nyní musí případem opět zabývat.

Součkové hrozí tříletý až desetiletý trest. Podle žalobce byla smlouva pro stát nevýhodná a slibovala Nováčkovi za zastupování státu deset miliónů korun, které také dostal. Dalších deset miliónů měl dostat při vypovězení smlouvy. Pokud by Nováček spor s firmou Diag Human vyhrál, dostal by podle smlouvy 170 miliónů korun.

Žalobce se domnívá, že Součková chtěla Nováčka úmyslně obohatit. Kromě výše samotné odměny ho pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení. Ze zákona prý byla povinna předat případ v polovině roku 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, mluvila od počátku případu o politickém podtextu a o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala. Trestní senát obvodního soudu jí dal v mnohém za pravdu - Součková se podle něj nejen nedopustila žádné trestné činnosti, ale ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou se jako ministryně snažila zachránit, co se dalo, a usilovala o to, aby stát firmě už nic neplatil. Odvolací soud ale rozsudek obvodního soudu zrušil.

Reklama

Související články

Exministryně Součková u soudu: jsem nevinná

U Obvodního soudu pro Prahu 2 začal ve čtvrtek soud s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. Ta se zodpovídá z porušování povinnosti při správě...

Výběr článků

Načítám