Hlavní obsah

Vedoucí oddílu je stíhán za zneužívání dětí

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková
RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Podezření z pohlavního zneužívání nezletilých dořešili policisté z Rychnova nad Kněžnou. Stíhán je vedoucí dětského oddílu Thompsonovi vlci z Kostelce nad Orlicí. Čtyřiačtyřicetiletý muž údajně mohl zneužívat chlapce ve věku dvanáct až patnáct let minimálně od roku 1998.

Foto: MPP

Rakev ve snu viděti... to není pouták na starou českou komedii, ale páteční policejní nález

Článek

"O podezření z pohlavního zneužívání nás informovala asistentka nevidomého chlapce, který měl být jednou z obětí. Policie nejprve zkoumala, zda se nejedná o falešné obvinění. Ačkoliv s tím podezřelý nepočítal, chlapec je natolik inteligentní, že i přes svůj handicap mohl pachatele identifikovat," uvedl zástupce rychnovského policejního ředitele Zdeněk Hlaváček.

"Docházelo k tomu jak přímo na oddílové základně v Kostelci, tak během vícedenních výletů. Stíhán je i další vedoucí oddílu, který o nezákonném jednání věděl a nejenže nic neohlásil, ale dokonce podezřelému pomáhal, aby se stíhání vyhnul," popsal trestnou činnost pachatelů Hlaváček. Podle jeho slov byli členové oddílu i jejich rodiče oběma muži tak manipulováni, že věřili, že je celý případ vykonstruovaný policií a hodlali si na její práci stěžovat u ombudsmana.

V počítači našli fotky nahých dětí

"Jeden z mužů, kteří oddíl vedli, měl již v minulosti s tímto druhem trestné činnosti problémy. Důkazy, že k těmto skutkům skutečně docházelo, jsme získali i v počítači jednoho z vedoucích. Zajistili jsme v něm fotografie z oddílových táborů, kde byli chlapci foceni nazí," řekl Hlaváček.

Oba podezřelí jsou stíháni na svobodě. V případě, že je soud uzná vinnými, může být první z obviněných potrestán až deseti lety vězení, druhý za nadržování až třemi lety.

"Rád bych apeloval na rodiče, aby kontrolovali, komu svěřují své děti. Rozhodně nechceme poškodit pověst dětských oddílů, ale je třeba, aby byli rodiče všímaví," dodal ředitel rychnovské policie Stanislav Forche.

Reklama

Výběr článků

Načítám