Hlavní obsah

Vazba nám zničila život, tvrdí muži z údajného vymahačského gangu a žádají milióny

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvanáctičlenná skupina, svého času známá jako Zádamského gang, se soudí s Českou republikou o 43 miliónů korun za nezákonnou vazbu. Muže, kteří byli přirovnáváni k Berdychovu gangu, byli před šesti lety zproštěni obžaloby. Tři z nich ve středu odůvodňovali před Obvodním soudem pro Prahu 2 své požadavky.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zádamský na archivním snímku po zatčení

Článek

Podle mužů byla poškozena jejich občanská a profesní čest třeba tím, že byli označováni za organizovanou zločineckou skupinu.

Bratr Milana Zádamského Petr, který po České republice požaduje 4,6 miliónu korun, u soudu emotivně líčil, jak trestní stíhání ovlivnilo nejen jeho život, ale i jeho blízkých. „Zásah policie měl nepříznivý dopad na psychiku mých dětí. Měly samopaly u hlavy. Starší dcera se mnou nekomunikuje, neříká mi tati, nepozvala mě na svatbu,“ vypočítával Zádamský. „Přišel jsem o rodinné vztahy s dětmi, o práci. Jsem brán za mafiána a vraha,“ stěžoval si.

Nemohl údajně sehnat práci, trpí zdravotními problémy, lidé se ho bojí zaměstnat. „Děti v pr*eli, žena v pr*eli, všechno pr*eli,“ shrnul lakonicky Zádamský, který prý v současnosti vlastní firmu na renovaci hotelů a sociálního bydlení v Německu.

V Česku by podle Zádamského nemohl kvůlu jménu a pověsti uspět. Ze svých problémů viní nejen policii, ale velkou medializaci případu.

Stěžují si na zásah policie

Podobně vypověděl i Alois Wohldann, který žádá 1,75 miliónu korun. „Policie při zásahu mířila pistolí a samopalem na syna, od té doby koktá a bojí se. Po návratu z vazby mi krachla hospoda, nakonec jsem ji musel zavřít, jsme zadlužení,“ vypověděl Wohldann.

Třetí z mužů Pavel Simandl si stěžuje na zničené zdraví. „S mým šestnáctiletým synem šlehli na zem, kanadou mu dupli na krk. Ženu nakopli do hrudníku,“ uvedl Simandl, který stejně jako Zádamský i Wohldann prý ve vazbě dostal hemeroidy. Navíc se mu prý zhoršil zrak a trpí bolestí zad.

„Když se ráno probudím a můžu normálně fungovat, tak děkuju. Těch dvacet šest měsíců mi nikdo nevrátí,” řekl Simandl, který chce odškodné 4,555 miliónu korun.

Simandl, který právě se Zádamským založil firmu, uvedl, že s pověstí, kterou jim soudy i média připsaly, je těžké podnikat. „Já bych taky nepracoval s někým jako Pavel Simandl, když má takové reference. To radši budu dělat s nějakým Frantou Vodrážkou,“ pronesl Simandl.

Všichni tři strávili více než dva roky ve vazbě.

Soudkyně Otília Hrehová po vyslechnutí všech tří mužů odročila jednání na 24. června, aby vyslechla i zbylé členy údajného gangu.

Dva a půl miliónu již dostali

Osm mužů, které soudy osvobodily, už dostalo od ministerstva spravedlnosti více než dva a půl miliónu korun. Obvodní soud pro Prahu 2 před dvěma lety nepravomocně přiznal mužům navíc přes 4,3 miliónu plus úroky.

Obžaloba tvrdila, že údajný Zádamského gang v letech 1999 až 2007 terorizoval podnikatele v západních Čechách, spis počítal s desítkami poškozených. Muži měli vydírat výpalným a v případě odporu prý neváhali ani sáhnout k násilí, ničení provozoven, napadání hostů, nechyběly údajně ani výhružky likvidací celých rodin. Syna jednoho z poškozených prý muži na pokyn Zádamského strčili do výběhu se lvem.

Krajský soud v Plzni nakonec poslal v roce 2009 na rok za mříže jen dva, dalším dvěma uložil podmíněné tresty. Šlo navíc jen o drobné delikty jako výtržnictví nebo nedovolené ozbrojování.

Zbylé členy údajného gangu soud obžaloby zprostil s tím, že ve výpovědích desítek údajných poškozených byly velké rozpory. Sám Zádamský tvrdil, že svědci nehorázně lhali a policie to prý věděla. Verdikt následně potvrdil i Vrchní soud v Praze, tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká neuspěla ani s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina Zádamského gangu je na svobodě

Polovina gangu kolem bratrů Zádamských z Karlovarského kraje je už z vazby na svobodě. Z dvanácti obžalovaných jich za mřížemi zůstává šest, včetně údajného...

Výběr článků

Načítám