Hlavní obsah

V pražské zahradě Kinských shořel kostel sv. Michaela

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hasiči zasahovali ve středu v zahradě Kinských pod Petřínem, kde hořel pravoslavný dřevěný kostel sv. Michaela. Požár likvidovalo šest jednotek hasičů. Nikdo nebyl zraněn, kostel byl téměř zničen.

Plameny zničily kostel ze 17. století Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Požár zasáhl spodní část dřevěné konstrukce kostela,” uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Vzápětí hasiči dodali, že plameny zachvátily celý kostel. „Požárem byl prakticky zcela zničen, zřítila se i jeho věž. Z vnitřní části kostela jsme vynesli několik tlakových propan-butanových lahví, které ochlazujeme,” konstatoval Kavka.

Na místo vyjelo celkem šest jednotek, které měly menší problém s příjezdem techniky. Podle Kavky napáchaly plameny velkou škodu, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Na místo nyní dorazili vyšetřovatelé, kteří budou pátrat po příčině požáru.

Požár kostela sv. MichaelaVideo: Hasiči Praha, Aktu.cz

„Byla to (na hašení) velmi složitá a komplikovaná stavba mimo komunikace. Vozidla stála docela daleko a hasili jsme daleko od nich, ale tento terén nic jiného neumožňuje,“ sdělil Novinkám ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu shořelého kostela svatého Michala. Magistrát sbírku spustí ve čtvrtek.

Vyjádření ředitele pražských hasičůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Kostel sv. Michaela je dřevěný pravoslavný chrám postavený v druhé polovině 17. století na Ukrajině. V první polovině 20. století byl rozebrán a převezen do zahrady Kinských a stal se součástí sbírek Národopisného muzea.

Kostel byl postaven v tzv. bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Je asi 14 metrů dlouhý a osm metrů široký. Věž čítala asi 17 metrů. Roubené části kostela pokrývala šindelová střecha. Od roku 2008 kostel užívá Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku

Foto: Aktu.cz

Hasiči likvidují požár kostela

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči likvidují požár kostela

Foto: Aktu.cz

Hasiči likvidují požár kostela

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ohořelé torzo kostela

Foto: Gabriela Uhrová, Mapy.cz

Původní podoba kostela

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám