Hlavní obsah

V Táboře se srazilo pět pandurů, 10 lidí je zraněno

Tábor
Aktualizováno

Pět obrněných transportérů Pandur a osobní auto se srazily v pátek ráno v Táboře. Zraněno bylo osm vojáků, žena a dítě, řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Nikdo neutrpěl vážné zranění. Jednalo se o pohmožděniny a odřeniny.

BEZ KOMENTÁŘE: V Táboře se v roce 2016 srazilo pět pandurůVideo: Novinky

 
Článek

Nehoda se stala kolem osmé hodiny ráno nedaleko mostu přes rybník Jordán. „Vozidla Pandur 42. mechanizovaného praporu se vracela zpět do posádky ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice,” řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Podle prvotních informací se zdá, že žena, která jela v osobním voze, ze zatím neznámých příčin náhle zabrzdila a za ní jedoucí kolona pandurů do automobilu narazila.

Foto: Novinky

Nabourané obrněné transportéry

„Zranění byli převezeni do táborské nemocnice. Po ošetření byli propuštěni,” uvedla Kafková. Dodala, že na místě zasahovaly tři posádky záchranné služby.

O příčinách nehody mluvčí policie Miroslav Doubek nechtěl zatím hovořit. „Příčinami se zabývají jak policisté, tak vojenská policie. V rámci toho pátráme po všech svědcích nehody a hlavně po řidiči modrého peugeotu,“ uvedl Doubek. Podle něj bylo zraněno celkem 13 lidí, někteří zůstali po ošetření na místě.

Armáda k prošetření události také ustanovila komisi náčelníka generálního štábu.

Obrněný transportér Pandur II

Pandur II je obrněný transportér vyráběný rakouskou firmou Steyr-Daimler-Puch, která je součástí americké zbrojařské společnosti General Dynamics. Tato osmikolová verze je odvozena od starší šestikolové. 

Pandury II má ve výzbroji Rakousko, Česká republika a Portugalsko, šestikolovou verzi pak Slovinsko, Belgie a USA.

Armáda ČR odebrala 107 vozidel v šesti verzích, většinu 72 představují kolové transportéry KBVP. Některé jsou vybaveny přídavným pancéřováním, 16 dalších je jich průzkumných, osm z nich s radarem.

Stroje o délce 7,5 metru a šířce 2,67 metru pohání šestiválcový dieselový motor o výkonu 335 kW. Dosahují maximální rychlostí až 100 km/h.

Pandury jsou vyzbrojené kanónem ATK mk 44 ráže 30 mm se stabilizátorem, který doplňuje kulomet ráže 7,62 mm. Granáty jsou dvou typů, vysoce explozivní HE a protipancéřové AP. Z kanónu lze odpalovat i protitankové střely Spike LR.

Pandur II je vybaven kamerovým systémem pracujícím ve viditelném i infračerveném spektru, které umožňuje sledovat celé okolí vozidla.

Základní pancéřování odolává střelám do ráže 14,5 mm.

„Okolí místa nehody policisté se svými kolegy od vojenské policie uzavřeli a nikoho tam nepouštějí," uvedl jeden ze svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám