Hlavní obsah

V rybníce Jordán našli leteckou pumu

Právo, ch
Tábor

Leteckou pumu objevili v úterý odpoledne specialisté, kteří mají na starosti pyrotechnický průzkum na stavbě obnovy táborského rybníka Jordán. Okamžitě poté, co nebezpečný předmět objevili, zalarmovali policii.

Foto: Policie ČR

Letecká puma nalezená v táborském rybníce Jordán

Článek

„Při následném důkladném ohledání přivolaní pyrotechnici zjistili, že jde o německou válečnou leteckou pumu typu SD 70, která v době, kdy byla vyrobena, obsahovala 70 kilogramů účinné trhaviny. Její část, jak se však ukázalo, voda během doby, kdy ležela v rybníce, vyplavila. Bomba rovněž nebyla osazena zapalovačem a to znamená, jak konstatovali přivolaní experti, že se nejedná o pumu, která byla v průběhu války na město svržena, a bylo možné ji transportovat k bezpečné likvidaci,“ informoval Právo ve středu dopoledne táborský policejní mluvčí Miloslav Doubek.

Upřesnil, že podle složení půdy na místě nálezu se odborníci domnívají, že mohla být součástí navážky, která se zde prováděla v minulosti.

Jak se opravdu do Jordánu dostala, bude předmětem dalšího vyšetřování. Faktem však je, že její účinnost v případě plné funkčnosti by byla vysoká. Střepiny mají ničivou sílu do půl až jednoho kilometru podle terénu, kde by vybuchla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám