Hlavní obsah

V Rožnově se zřítila hala Ledového království

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plachtová hala s dřevěnými nosníky se v sobotu zřítila pod náporem sněhu a pádu těžké větve v Rožnově pod Radhoštěm. Uvnitř izolované haly se nacházelo množství soch Ledového království. K výraznějším škodám podle pořadatele akce Miroslava Hrabala nedošlo.

Foto: Ledové království

Propadlá plachtová hala nenadělala příliš škod na uměleckých dílech.

Článek

„Na střeše haly ležela vrstva sněhu, ale nikoliv extrémní, protože den předtím jsme sníh shrabovali. Ale byla zatížená. Padající těžká větev trefila pravděpodobně nosník, který povolil a pak už to byla řetězová reakce,“ sdělil Právu Hrabal s tím, že škody dosáhly asi dvou set tisíc korun. Naštěstí nebyl zraněn žádný z návštěvníků, k pádu došlo v sobotu kolem desáté hodiny těsně po otevření expozice s ledovými sochami.

Lehká hala s dřevěnými nosníky byla potažená plachtou. Kvůli lepší tepelné izolaci uvnitř prostoru ji pořadatelé obepnuli polystyrenem, aby chránily jednotlivá díla před výkyvy počasí. Na délku má padesát metrů, celková plocha vnitřních prostor dosahuje tří set metrů čtverečních. Vzhledem k její váze nedošlo ke zničení množství soch. Konstrukce měla odolat padesáti centimetrům sněhu.

Foto: Ledové království

Expozice Ledové království nyní pokračuje pod širým nebem.

„Propadlou halu jsme v sobotu dopoledne dokázali rychle rozebrat a už kolem jedné se opět začali návštěvníci chodit dívat na sochy. Sochy poznamenané nejsou. Byly shozené dvě ledové sochy a poškozená jedna sněhová. Všechny šly rychle opravit.

V hale kempu v Rožnově pod Radhoštěm se od poloviny prosince odehrává mezinárodní sochařské sympozium Ledové království. Výstava nyní pokračuje pod širým nebem. Zřejmě však bude kvůli změnám počasí kratší než pořadatelé plánovali. Původně měla být výstava otevřena do 24. února. „Jsou to komplikace, dnes sněží, musíme sochy co hodiny ometat. Ale lidé chodí,“ řekl ČTK Hrabal.

Foto: Ledové království

„Předpokládáme, že výstava bude otevřena do konce ledna, poté uvidíme podle počasí, s jistotou to říci nemůžeme,“ dodal pořadatel.

V letošním ročníku Ledového království představují svá díla dvě desítky sochařů z Polska a Česka. V galerii nechybí například busta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, rybičky, lidská figura či Spongebob. Sochaři z ledu a sněhu vytesali devět ledových a jednu sněhovou sochu a také Ledový trůn. Umělci měli k dispozici dohromady 12 tun ledu. Ledové sochy vytvářely dvoučlenné týmy z několika kusů ledových bloků o celkové hmotnosti více než 1200 kg.

Za 20 ročníků této akce bylo vytvořeno podle Hrabala přes 220 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 120 profesionálních výtvarníků z pěti zemí - České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy během předchozích ročníků zhlédlo zhruba 170 000 návštěvníků, letos očekávali pořadatelé návštěvnost více než 5000 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám