Hlavní obsah

V případu vraždy Roma v Chomutově uspěli žalobci, soud bude rozhodovat znovu

– Brno • Aktualizováno
Právo, pko

Nejvyšší soud (NS) v kauze zastřelení řidiče dodávky na chomutovském sídlišti odmítl dovolání odsouzeného Petra Bendy, naopak vyhověl podnětu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobci nesouhlasili s uložením trestu pod zákonnou sazbou, Benda si měl odpykat sedm let. Znovu bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Petr Benda u odvolacího soudu v Praze v srpnu 2018Video: Novinky

 
Článek

Krajský soud v Ústí nad Labem původně Bendu poslal na 12,5 roku do vězení, muž pak při odvolání dosáhl mimořádného snížení trestu pod zákonnou hranici, která u vraždy činí deset let. Vrchní soud svůj postup vysvětlil tím, že Benda byl bezúhonný, a upozornil i na jisté spoluzavinění ze strany poškozeného.

Proti verdiktu podal dovolání jak Benda, tak i žalobci. „Naše dovolání směřovalo pouze proti výroku o trestu, kde jsme neviděli důvody pro mimořádné snížení trestu. NS nám v tomto směru vyhověl,“ sdělil Zemanův mluvčí Petr Malý s tím, že obviněný aktuálně zůstává ve vazbě.

Soudci NS naopak nevyslyšeli argumenty, které jim ve svém dovolání předložil Benda hájící se tím, že při incidentu jednal v nutné obraně.

K incidentu došlo loni 27. května kolem 3:00 v chomutovské Jirkovské ulici. Bendovi jeho matka řekla, že venku někdo najíždí do aut a asi i lidí. Muž poté z okna uviděl jedoucí dodávku, nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde na auto vystřílel celý zásobník. Celkem osmkrát zasáhl muže za volantem, který byl pod vlivem alkoholu a marihuany.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Petr Benda u ústeckého soudu

Svědci po střelbě potvrdili, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela rychlostí chůze, ani podle záběrů ze sídlištních kamer nikoho neohrožovala, a proto soudy verzi o nutné obraně vyloučily. Zavražděný řidič byl Rom, podle justice však vražda neměla rasový podtext.

Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání a spis předal Krajskému soudu v Ústí nad Labem, jehož úkolem je doručit usnesení účastníkům řízení. Rozhodovat však bude odvolací vrchní soud, nikoliv krajský, jehož verdikt ponechal Nejvyšší soud beze změn, zmínila ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám