Hlavní obsah

V příbramském bazénu bylo příliš chlóru, jedna dívka se přiotrávila

Policisté prošetřují případ zvýšené koncentrace chlóru v příbramském bazénu. Před dvěma týdny kvůli tomu musel být předčasně ukončen plavecký trénink dětí, stěžovaly si, že je škrábe v krku, jedna dívka skončila v nemocnici s podezřením na otravu chlórem. Zvýšený výskyt látky ve středu potvrdil ředitel Sportovních zařízení města Příbram Jiří Holobrada.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Byla to chyba strojníka. Byly špatně vyprané filtry a málo naředěná voda. O žádný únik plynného chlóru ale nešlo," uvedl ředitel. Zaměstnance podle něj čeká finanční postih a bude přeřazen na pozici údržbáře.

Podle jednoho z návštěvníků nejsou potíže s chlórem v příbramském bazénu vůbec ojedinělé. "Nebylo to poprvé, co plavecký klub ukončil dřív trénink, jelikož děti kašlaly. Moje dcera to odnesla nejvíc, takže jsem se naštval a šel jsem to řešit," řekl Radek Karnoš, který kvůli události podal trestní oznámení.

Policisté se podle mluvčí Moniky Schindlové případem zabývají. "Stalo se to 14. listopadu a vyšetřování je teprve v počátcích," uvedla.

Dívka chtěla podle Karnoše druhý den z nemocnice domů, tak ji lékaři po vyšetření propustili. Příčinu potíží neupřesnili. "Ale každopádně není normální skončit po plavání na pohotovosti," podotkl Karnoš.

Selhání lidského faktoru

Podle opozičního zastupitele Petra Kareše (Příbramáci pro Příbram) se situace opakovala ještě 18. listopadu, kdy měl po plavání potíže i jeho syn. Šel proto na policii, kde se dozvěděl, že trestní oznámení už bylo podáno. Podle zastupitele je na vině zastaralá technologie. Holobrada s tím ale nesouhlasí, podle něj šlo o selhání lidského faktoru, tedy chybu strojníka. Špatně prý vyměnil vodu.

Chlór ve vodě váže dusíkaté látky, například pot nebo moč. Pak typicky zapáchá. Pokud je zápach silný, musí se voda tzv. vyprat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám