Hlavní obsah

V Praze hořela galvanovna, škoda je 60 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V noci ze středy na čtvrtek musely jednotky pražských hasičů zasahovat u požáru galvanovny. Od plamenů uchránily lakovnu i sklad kyanidu, svým včasným zásahem tak zabránily ekologické katastrofě. Po necelých třech hodinách měli hasiči požár pod kontrolou, škoda je předběžně vyčíslena na 60 miliónů korun. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí Pavlína Adamcová.

Foto: HZS Praha

Jednotky hasičů zasahující u požáru galvanovny v Praze

Článek

Ostraha objektu galvanovny ve Štěrboholské ulici zalarmovala hasiče poté, co ve 2:07 ráno čidlo zaznamenalo požár. Na místo byly vyslány čtyři jednotky hasičů, první z nich dorazila již po deseti minutách.

Požár střechy se mezitím rozšířil na plochu 30x30 metrů, na místo proto byly povolány další jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Požár měli pod kontrolou ve 4:40.

Nutný zásah chemiků

„V galvanovně se nacházely tlakové lahve a zhruba šest kubíků kyseliny chlorovodíkové a další chemikálie. Vedle chemické provozovny přímo v objektu je sklad kyanidu, z druhé strany zase lakovna a měnírna. Z objektu se také v průběhu hašení ozvaly exploze. Nebezpečí představovaly nejen zplodiny hoření, hasiči hasili v dýchací technice, ale také voda pod nohama hasičů, kdy nebylo jasné, jaké všechny chemikálie se v galvanovně nacházejí,” řekla mluvčí.

Foto: HZS Praha

Vedle galvanovny se nacházel sklad kyanidu a lakovna

Na místě proto zasahovali také chemici z Petřin, kteří měřili únik nebezpečných látek do ovzduší, hasičům měnili vydýchané lahve za nové. Změřili také hasební vodu, ve které se hasiči pohybovali a s určitostí mohli říci, že jejich obuv je ochrání.

Nebezpečí lidem v okolí nehrozilo, hodnoty nebezpečných látek v ovzduší nepřekročily stanovené limity. Příčina požáru je v šetření, předběžná škoda je vyčíslena na 60 miliónů korun.

Foto: HZS Praha

Hasiči zasahující u požáru

Foto: HZS Praha

Hasičské jednotky zasahující u požáru gavlanovny

Foto: HZS Praha

Hasiči měli za necelé tři hodiny požár pod kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám