Hlavní obsah

V poli na Prostějovsku odpálili ruskou minu

– Mořice
Právo, jr

Tříštivou dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů museli pyrotechnici odpálit přímo nedaleko místa jejího nálezu v Mořicích na Prostějovsku. Výbuch zaznamenali policisté na video.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpalení miny u MořicVideo: Policie ČR

 
Článek

„Oznámení o nálezu vojenské munice na stavbě rodinného domu v Mořicích jsme obdrželi v neděli 20. října v podvečer,“ řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

Policejní pyrotechnik určil, že se jedná o tříštivou dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů ruské výroby z období 2. světové války. „Pyrotechnik uvedl, že stav munice vylučuje její bezpečné zajištění a odvezení a při neodborné manipulaci hrozí exploze. Proto padlo rozhodnutí o jejím zničení na bezpečném místě v bezprostředním okolí. Jako bezpečnou pyrotechnik stanovil vzdálenost minimálně 100 metrů od nejbližších staveb či sítí,“ uvedl Kořínek.

S ohledem na bezpečnost akce byl čas likvidace stanoven na pondělní dopoledne. „Místo nálezu policisté střežili až do ranního opětovného příjezdu pyrotechnické služby. Pyrotechnici minu přemístili na nedaleké pole a tam ji před devátou hodinou odpálili. Při zákroku nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku,“ sdělil Kořínek.

Traktorista na Slovensku vyoral funkční minu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám