Hlavní obsah

V plzeňské firmě unikl sirovodík, dva mrtví

Právo, Novinky, kub, jšo, pab
Plzeň
Aktualizováno

Záchranáři, policisté a hasiči zasahují v Plzni ve firmě na zpracování průmyslového odpadu, kde unikl sirovodík. Sanitky odvezly z místa čtyři zaměstnance do nemocnice v kritickém stavu, dva z mužů později zraněním podlehli. Nebezpečná chemikálie unikla podle hasičů uvnitř objektu.

Únik sirovodíku v PlzniVideo: HZS Plzeň

 
Článek

Policie kvůli zásahu uzavřela okolí firmy. Podle prvotních informací unikla nebezpečná chemikálie v areálu čističky odpadních vod, hasiči později upřesnili, že místem zásahu je firma, která se zabývá likvidací průmyslových kalů.

Požár chemikálie vytvořil na Zlínsku jedovatý dým. Zůstaňte doma, radili lidem

Krimi

Záchranáři na místě našli čtyři těžce zraněné zaměstnance v bezvědomí, do Fakultní nemocnice Plzeň (FN) je přepravili v kritickém stavu. „Zasaženi byli muži ve věku 40 až 60 let,” upřesnila mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Zdravotníci později informovali o tragickém vývoji události. „Dva pacienti bohužel zemřeli. Další dva pacienti jsou nyní v intenzivní péči a jejich zdravotní stav je velmi vážný,” řekla ČTK Jana Šimůnková z oddělení pro komunikaci s veřejností FN.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči zasahovali při úniku sirovodíku v Plzni ve speciálních oblecích.

Mluvčí hasičů Petr Poncar uvedl, že jeho kolegové naměřili zvýšené hodnoty sirovodíku a siřičitanů. Chemikálie podle něj unikly pouze uvnitř objektu.

„Zasaženo bylo sedm lidí, z nichž tři objekt včas opustili a čtyři záchranáři resuscitovali,” upřesnil Poncar.

Foto: HZS Plzeňského kraje

V čistírně odpadních vod v Plzni unikl nebezpečný sirovodík.

Na místě jsou také hasičští specialisté s laboratoří. „Hasiči se radí s technology, jakým způsobem zamezit dalšímu vývinu chemikálií a jak posléze odpad zlikvidovat,” sdělil Poncar k 13. hodině.

Hasiči ještě pátrají v objektu kvůli ujištění, že už tam nejsou žádní lidé, rovněž chtějí otevřít jedny dveře, se kterými se dosud nedalo hnout.

Neštěstí se stalo ve firmě Suez CZ. „Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co se přesně se na místě odehrálo,” sdělil ředitel společnosti Zdeněk Horsák.

„Je mi to hluboce líto kolegů, kteří bojují o život, všichni doufáme, že to zvládnou. Je mi hluboce líto života dvou našich kolegů. Snažíme se co nejrychleji kontaktovat jejich rodiny a nabídnout jim pomoc,” dodal šéf firmy s poděkováním záchranářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám