Hlavní obsah

V Olomouckém kraji mají už šest případů otravy metylalkoholem

Právo, ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Šestý případ otravy metylalkoholem potvrdila v pátek odpoledne přerovská nemocnice. „Jedná se o třiašedesátiletého muže z Kojetína, kterého našli ráno v bezvědomí na přerovském nádraží. Dosud se neprobral, leží na jednotce intenzivní péče a je v kritickém stavu,“ řekla Právu mluvčí přerovské nemocnice Hana Szotkowská.

Foto: Celní správa

Článek

Čtyři lidi už olomoučtí policisté kvůli závadnému alkoholu zadrželi. Jedná se o prodejce a distributory. Žádný z nich však zatím není stíhán. „Předpokládám však, že se tak u některého z nich v nejbližších hodinách stane a také, že počet zadržených bude vyšší,“ řekl Právu v pátek náměstek krajského policejního ředitele Karel Kadlec.

U zadržených osob podle něj byly prováděny a i nyní se provádí domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. „V průběhu středy a čtvrtka, kdy bylo nasazeno 97, respektive 175 policistů, jsme provedli celkem 1419 kontrol. Jsou rovněž prověřovány poznatky od státních orgánů a podněty občanů. Zajištěny byly tisíce vzorků alkoholu, a to například ze stolitrových barelů, plastových kanystrů, ale i jednotlivých lahví, z nichž desítky byly nevyhovující s obsahem metylalkoholu různé koncentrace,“ uvedl Kadlec.

Nelegální stáčírnu nenašli

Některé jsou z Oseku nad Bečvou a Brodku u Přerova, odkud pocházeli lidé, co na otravu metylalkoholem zemřeli. „Rovněž zadržení jsou z těchto, ale i jiných lokalit. Nelegální stáčírnu, jako ve Zlíně, jsme však na území Olomouckého kraje zatím neobjevili, i když i tímto směrem šetření pochopitelně probíhá,“ konstatoval náměstek.

Dále uvedl že, dva případy s podezřením na otravu závadným alkoholem nyní lékaři prověřují v prostějovské nemocnici. Stav ženy (52), která leží od pondělí v přerovské nemocnici, se stále lepší.

Kontroly na území kraje provádějí i ČZPI, hygienici a celníci. „Celníci zatím zajistili 2560 litrů podezřelého alkoholu, přičemž dva případy vykazují nadlimitní množství metylalkoholu, dalších 24 je pak pozitivních. U těch se nyní dělá podrobnější rozbor. My jsme v rámci 60 kontrol měly dva případy podezřelého alkoholu. Vzorky jsou momentálně rovněž v laboratoři. ČZPI provedla 62 kontrol a všechny vzorky byly vyhovující,“ řekla Právu v pátek odpoledne Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Na otravu smrtícím metylalkoholem zemřeli v Olomouckém kraji už čtyři lidé, všichni na Přerovsku. První třiapadesátiletá žena z Prosenic, v pondělí byla nalezena mrtvá v ubytovně v Oseku nad Bečvou jednadvacetiletá dívka, muž (45), s nímž alkohol konzumovala, zemřel v úterý a o den později podlehl následkům otravy třiasedmdesátiletý muž z Brodku u Přerova.

První obviněný

V pátek večer policisté v Olomouckém krajiv souvislosti s případy otrav metylalkoholem obvinili prvního člověka. Jde o pětačtyřicetiletého muže z Přerova. Bližší informace policie neuvedla. Podle její mluvčí Marie Štrbákové měl muž souvislost s distribucí či prodejem závadného alkoholu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám