Hlavní obsah

V motorestu v Jablonci se přiotrávilo 11 lidí oxidem uhelnatým

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

V noci na neděli se přiotrávilo 11 lidí v motorestu v Jablonci nad Nisou unikajícím oxidem uhelnatým. Jedna žena skončila v hyperbarické komoře. Původně se uvádělo třináct přiotrávených.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího záchranné služby byli v sobotu večer původně voláni záchranáři ke kolapsovému stavu. „Po příjezdu naše posádky okamžitě zaznamenaly, že jim začala signalizovat čidla, které mají u sebe, na vysoké CO. Takže okamžitě zalarmovali integrovaný záchranný systém,” řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev.

Na pražském zimním stadionu Hvězda unikal oxid uhelnatý

Stalo se

Mluvčí policie Dagmar Sochorová dopoledne upřesnila počet přiotrávených lidí. Nakonec se jednalo o 11 lidí. "Tři osoby personálu a osm hostů," uvedla Sochorová. Po vyšetření v nemocnici z nich v péči lékařů zůstalo osm. "Jedna žena je v hyperbarické komoře v liberecké nemocnici a sedm je hospitalizováno v Jablonci na pozorování," dodala Sochorová

V motorestu zasahovali i hasiči, kteří evakuovali několik lidí. Zásah trval zhruba hodinu. Podle prvních informací únik způsobila závada na kotli. Policie vyšetřuje příčiny úniku, právní kvalifikace nebyla dosud stanovena.

Oxid uhelnatý (kysličník uhelnatý) je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je podle hasičů 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám