Hlavní obsah

V listopadu zemřelo na silnicích 90 lidí, nejméně za 17 let

PRAHA

Na českých silnicích zemřelo letos v listopadu 90 lidí. Ve statistikách tohoto podzimního měsíce jde o nejméně mrtvých za posledních sedmnáct let. Za jedenáct měsíců letošního roku už na silnicích zemřelo 1027 lidí, to je o 71 více než za celý loňský rok.

Článek

„Jde zatím o předběžné údaje, ale již nyní lze říct, že letošní listopad bude asi nejlepší za sedmnáct let, co se týče počtu mrtvých na silnicích,“ sdělil Právu Josef Tesařík z policejního prezídia. Loni v listopadu při nehodách zemřelo 100 lidí, v roce 2005 bylo 110 obětí havárií.

Podle šéfa celorepublikové dopravní policie Martina Červíčka je důvodem zlepšení mimo jiné i zájem médií o dopravní problematiku.

„Určitě také přispěla odborná diskuze na veškerá problematická témata od legislativy až ke kamiónům. Zapůsobila i naše reakce na kritiku v souvislosti s dopravně bezpečnostními akcemi,“ řekl Právu Červíček s tím, že speciální bezpečnostní akce zaměřené do konkrétních míst s využitím maxima regionálních policistů výrazně ovlivňují prostředí v té určité lokalitě. „Řidiči si akcí všimnou a jsou i více trestáni,“ doplnil.

Nejtragičtější byl 19. listopad

Nejméně mrtvých zaznamenali policisté v prvních listopadových dnech, například 4. a 6. na silnicích nikdo nezemřel. V dalších týdnech však mrtvých spíše přibývalo. Nejtragičtějším dnem se pak stal 19. listopad. Při dopravních nehodách zahynulo ten den celkem sedm lidí. K jedné z nejvážnějších patřila nehoda, která se stala u Postoloprt na Lounsku, kde vjelo pod autobus osobní vozidlo. Srážka skončila smrtí řidiče automobilu a spolujezdce.

Policisté v minulém měsíci řešili 17 586 nehod, což je o 2069 více než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám