Hlavní obsah

V kauze vytunelovaného H-Systemu padly tresty devět a osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za účast v miliardovém podvodu v pondělí uložil Městský soud v Praze dvěma bývalým vrcholným představitelům společnosti H-System Jaroslavu Vítkovi a Jaroslavu Eliášovi tresty devět let vězení. Další ze špiček vytunelované firmy Ladislav Tůma má jít do vězení na osm let. V případu přišlo podle soudů přes tisíc lidí dohromady téměř o miliardu korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jaroslav Eliáš u jednoho z předchozích líčení

Článek

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milión korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech.

Tůmovi, Vítkovi a Eliášovi pražský městský soud již v roce 2004 vyměřil za účast na podvodu každému 9,5 roku vězení, odvolací senát však v jejich případě rozsudek zrušil, a tak se jejich skutky musel pražský městský soud zabývat znovu. Napodruhé, loni v dubnu, vyměřil městský soud Vítkovi a Eliášovi každému devět let vězení a Tůmovi trest o rok kratší, tedy stejně jako v pondělí. I tentokrát však pražský vrchní soud rozhodnutí zrušil a případ vrátil prvoinstančnímu senátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám